Nieuws

Amazon vecht JEDI-contract tussen Pentagon en Microsoft aan

Amazon greep vorige maand naast een lucratief contract met Pentagon, maar wil het daar niet bij neerleggen. Daarbij wijst het met beschuldigende vinger naar Trump.

28 oktober 2019 was een zeer slechte dag in de geschiedenis van Amazon. Die dag raakte bekend dat het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, een deal zou gaan sluiten met Microsoft voor het leveren van cloudservers. Amazon was immers de voornaamste concurrent van Microsoft in de strijd om het ‘JEDI’-project. De waarde van de deal tussen Microsoft en Pentagon wordt geschat rond de 10 miljard dollar. Een zakcentje dat Amazon maar al te graag op hun bankrekening had willen bijschrijven.

Amazon is nog steeds strijdvaardig en wil de overeenkomst aanvechten. Andy Jassy, CEO van Amazon Web Services dat cloudservers aanbiedt, meldde dat nieuws vandaag aan het zakelijk magazine Federal Times. Die beslissing werd in een directieraad gisteren genomen. Volgens Jassy is zelfs al het nodige huiswerk al gemaakt om naar de rechtbank te stappen. Amazon eist meer uitleg van de regering waarom het JEDI-contract alsnog naar Microsoft is gegaan.

Trump

Want volgens Amazon is er één duidelijke schuldige in het verhaal: niemand minder dan president Donald Trump. Die wordt wel eens vaker als oorzaak van een probleem naar voren geschoven. Bij Amazon zijn ze er rotsvast van overtuigd dat de president zich op een ongeoorloofde manier heeft gemoeid met de toekenning van het JEDI-contract. Zo zou hij volgens rapporten minister van Defensie Jim Mattis hebben opgedragen het contract niet aan Amazon te geven.

Amazon CEO Jeff Bezos en Donald Trump hebben immers geen al te beste verstandhouding. Trump heeft zich in het verleden al ontzettend kritisch geuit richting de retailgigant. In 2017 zei hij dat USPS, de Amerikaanse postdienst, ‘dommer en armer’ was geworden door hun samenwerking met Amazon. Het is één van de vele voorbeelden van verbale steken die de twee partijen elkaar graag toedienen. Deze tweet van 2018 zet die woorden kracht bij:

Verbazend genoeg heeft Trump zich over dit nieuws nog niet laten horen op zijn favoriete medium Twitter. Mogelijk heeft hij het te druk met zich te verdedigen tegen het afzettingsproces dat deze week van start ging.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business