Nieuws

Patent geeft voorsmaakje van design PlayStation 5 controller

Nu we weten dat de PlayStation 5 over ongeveer een jaar uitkomt, kunnen we volop beginnen met speculeren hoe de console en controllers zullen uitzien.

Begin oktober kwam Sony eindelijk met lang verwacht nieuws rond de opvolger van PlayStation 4. Sony nam toen alle twijfel weg over de naam en sloeg ons met verstomming toen ze bekend maakten dat dat PlayStation 5 zou worden. Neen, dat konden we wel raden uiteraard. Maar interessanter was dat deze tegen de feestdagen van 2020 in de winkels moet liggen. Sindsdien is de geruchtenmolen van hoe de console er uit zal zien stevig aangewakkerd.

Sony heeft nu in Japan een patent aangevraagd op de controllers. Hoewel de patentaanvraag volledig in het Japans is, bevat ze enkele designtekeningen. Die geven ons een eerste inkijk in hoe de controller er zou kunnen uitzien. Het woord ‘zou’ is hier zeer belangrijk want een patentaanvraag komt zelden overeen met het werkelijke design.

Geen revolutie

Maar desondanks is het toch leuk om al eens een voorsmaakje te krijgen. Want de informatie die Sony voorlopig geeft rond de PlayStation 5 is nog zeer beperkt. Bij de aankondiging sprak Sony al over haptische technologie en adaptieve triggers die in de console zou ingebouwd worden.

Dat lijken op het eerste zich de enige echt schokkende (letterlijk en figuurlijk) nieuwigheden te zijn die de nieuwe console zal bevatten. Want de afbeeldingen in het patent zouden zo kopies kunnen zijn van de Dualshock 4 controller van PlayStation 4. Het design en de plaatsing van de knoppen is nagenoeg identiek gebleven. Enkele subtiele verschillen die Wired, die al eens een prototype in handen kregen, opmerkte waren de iets verkorte joystick en het feit dat er een USB C-poort van onder de PlayStation-knop op de achterkant is bijgekomen. Ook zou de lichtgevende reflector op de achterkant verdwijnen.

Dit ontwerp toont hoe de PlayStation 5-controller er mogelijk kan uitzien. Afbeelding: Japan Platform for Patent Information

Een heel ander verhaal vertelt een prototype dat uitlekte van de console. Die vertoonde in design juist wel enorme verschillen met de PlayStation 4. Maar ook hier is het nog sterk twijfelachtig dat de uiteindelijke console er werkelijk zo zal uitzien.

Verkoopkanon

Sony zal alvast hopen dat de PlayStation 5 het succes van zijn voorganger kan evenaren. PlayStation 4 is inmiddels meer dan 100 miljoen keer verkocht, wat het de op één na meest succesvolle console aller tijden maakt. Nu het einde van de PlayStation 4 stilaan in zicht is, zal het nog spannend worden of de console nog de nummer één van de troon kan stoten. Moest dat uiteindelijk niet lukken, zal Sony daar wellicht nog wel mee kunnen leven. De absolute recordhouder komt immers uit het eigen huis: de PlayStation 2. Die is met 117,5 miljoen verkochte stuks nog steeds de onklopbare recordhouder.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business