In het verleden diende je al je bestanden van Google Drive met je pc te synchroniseren. Om te voorkomen dat je harde schijf overvol raakt, heeft Google een nieuwe functie uitgerold.

Het Kremlin komt wederom met een opvallend nieuw wetsvoorstel op de proppen: elektronica mag enkel nog verkocht worden als ze Russische software bevatten.

Gisteren werd in het Kremlin in Moskou een wetsvoorstel goedgekeurd dat de elektronicamarkt in Rusland op zijn grondvesten zal doen daveren. Smartphones, laptops, tablets, smart-tv’s en andere vormen van hardware mogen voortaan enkel nog verkocht worden als er Russische software op geïnstalleerd is.

Naar eigen zeggen heeft de wet enkel als doel om de verkoop van Russische softwareprogramma’s een boost te geven. Volgens Oleg Nikolayev, één van de auteurs van het wetsontwerp zijn Russische consumenten zich er onvoldoende van bewust dat er in Rusland ook kwaliteitsvolle software wordt ontwikkeld. Dat komt omdat als ze een elektronisch apparaat kopen, deze al automatisch voorgeïnstalleerd zijn met ‘Westerse’ software en applicaties. De originele software is nog steeds wel toegelaten op de apparaten, maar hardware-ontwikkelaars worden dus bij wet verplicht op zijn minst ook het Russische alternatief aan te bieden.

Spionage

Niet helemaal onlogisch kan de nieuwe wet op de nodige tegenstand rekenen. Tegenstanders van de wet menen dat het een negatief effect zal hebben op de verkoop van internationale topmerken in Rusland. Dat is het standpunt dat de Russian Association of Trading Companies and Manufacturers of Electrical Household and Computer Equipment (of gewoon RATEK) inneemt. Volgens hem is voor veel toestellen gewoon niet mogelijk om die Russische software installeren, nog denken zij dat veel Westerse technologiebedrijven willen leveren. RATEK voorspelt dan ook dat door de nieuwe wetgeving de grote technologiebedrijven uit Rusland zullen willen wegtrekken.

Een andere bezorgdheid gaat om de privacy van de burgers. Rusland staat niet bepaald als het meest open en vrije regime. De schrik bestaat dan ook dat Russische software kan misbruikt worden door de regering om zijn bevolking in te gaten houden. Vergelijkbare beschuldigingen hangen Huawei al een tijd boven het hoofd.

Er zijn nog vergelijkingen te trekken tussen Rusland en China in deze context. Rusland heeft onder de recentste legislatuur van Poetin allerlei maatregelen genomen die de internetvrijheid inperken. Zoekmachines worden opgedragen bepaalde zoekopdrachten te verwijderen en chatapplicaties worden bij wet verplicht hun vergrendelingssleutels te delen met de regering. Nog maar sinds enkele weken is een nieuwe ‘soeverein internet’-wet van kracht, die overheidsmedewerkers in staat stelt internetverkeer te beperken. Volgens het Kremlin zijn deze maatregelen allemaal genomen om de cyberveiligheid te vergroten, maar de burgers betalen er wel voor met hun vrijheid.