Je hebt een Dropbox-account, een Google Drive-account en daarboven nog een OneDrive-account? Wat als je al die diensten centraal kon beheren?

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk heeft kleine maar dappere nieuwe astronauten gevonden voor een onderzoeksmissie.

Gisteren in de voor ons vroege avond heeft SpaceX een nieuw ruimtevaarttuig van het ‘Dragon’-type de ruimte in gelanceerd. Die lancering vond plaats in Cape Canaveral in Florida, de vaste uitvalsbasis van NASA. De missie is dan ook in coördinatie met NASA uitgevoerd. Aan boord van de capsule zit voor meer dan 2,5 ton aan onderzoeksmateriaal.

De lancering kadert in een groot onderzoeksproject van NASA. Ze willen onder meer mout dat gevormd is in de ruimte onderzoeken op structurele en genetische wijzigingen in vergelijking in mout dat op ‘onze’ grond gevormd is. Een betere kennis van het gedrag van graan als het wordt blootgesteld aan microzwaartekracht, kan in de toekomst leiden tot een betere bevoorrading van astronauten voor langere ruimtemissies.

Supermuizen

Aan boord zijn 40 passagiers. En dat zijn geen mensen, maar muizen. Deze ‘supermuizen’ werden speciaal in laboratoria van NASA gekweekt voor deze missie. Ze vertonen een andere genetische structuur dan de gewone huis- en keukenmuis. Ze zijn bijvoorbeeld een stuk groter.

De muizen zullen ook hun steentje bijdragen aan het wetenschappelijk onderzoek van NASA. Ze zijn onderdeel van een studie naar het verliezen van massa en beenderstructuur tijdens ruimtemissies. Zo hopen ze in de toekomst deze effecten ook bij menselijke astronauten beter te kunnen behandelen na hun terugkomst.