Musk
© OnInnovation

De persoonlijke vete tussen Elon Musk en duiker Vernon Unsworth is geëindigd met een overwinning voor de CEO van Tesla.

Advertentie

De ruzie tussen de twee volwassen heren ontstond naar aanleiding van een Thaise voetbalploeg die in juni 2018 vast kwamen te zitten in een grot. Musk wilde een onderzeeër sturen om de jongens te redden. Vernon Unsworth, een Britse duiker die onderdeel was van de reddingsoperatie, noemde dat een publiciteitsstunt van Musk en voegde daar nog een niet mis te verstane boodschap aan toe dat Musk zijn duikboot in een specifiek lichaamsdeel kon steken.

Die uitspraak kon Musk op zijn beurt dan weer niet zo appreciëren. Het gekibbel tussen de beide heren via Twitter bereikte een hoogtepunt toen Musk Unsworth voor ‘pedo guy’ uitmaakte. De duiker voelde zich in zijn eer geraakt en wilde Musk voor de rechtbank dagen. Latere excuses en een verzoek te seponeren werden niet gehoord. Dat de jonge voetballers en hun coach allemaal uit de grot gered konden worden, werd al snel tot een bijzaak gedegradeerd.

De bewuste tweet van Musk.

Musk vrijgesproken

Die rechtszaak vond afgelopen week plaats in de correctionele rechtbank van Los Angeles. De strijdbijl was nog niet helemaal begraven want het ging er bij momenten weer hard aan toe. Musk was als eerste aan het woord, en excuseerde zich voor de tweet en wilde benadrukken dat de woorden uit zijn context werden getrokken. Excuses niet aanvaard: toen het woord aan Unsworth was, gaf die aan zich ‘vernederd’ en ‘beschaamd’ te voelen dat zijn naam gelinkt werd aan pedofilie. De advocaat van Unsworth ging nog een stap verder, en noemde Musk ‘een pestkop die een nucleaire bom op Unsworth heeft gegooid’. De aanklagers eisten een schadevergoeding van maar liefst 190 miljoen dollar.

Maar dat vond de jury die over het eindvonnis moest oordelen er toch wat over. Die hadden het na een proces van enkele dagen wellicht helemaal gehad met het geruzie tussen beide kampen. De jury besliste in het voordeel van Musk die dus werd vrijgesproken van laster en eerroof. Tegenvaller voor Unsworth die zich dus heel wat miljoenen door de vinger ziet glippen. Dat trekt bij deze een definitieve streep onder een niet zo doordachte tweet die meer dan een jaar bleef nazinderen. Of Musk en Unsworth ooit samen op café een biertje zullen gaan drinken, dat lijkt ons ook na deze uitspraak vrij twijfelachtig.

Advertentie