Nieuws

Verenigde Staten en China bereiken handelsakkoord

Is na een jaar kibbelen tussen de Verenigde Staten en China de verzoening op komst? Een nieuw handelsakkoord is alvast een stap in de goede richting!

De eindejaarperiode is traditioneel een tijd van vergeving en verbroedering. Dat moet zowaar Donald Trump ook gedacht hebben. Hij stuurde dit weekend via zijn favoriete medium Twitter het nieuws de wereld in dat er een handelsakkoord bereikt is met de Chinese regering. En dat is na een jaar waarin de twee economische grootmachten elkaar het bloed van onder de nagels hebben willen pesten historisch nieuws te noemen.

Een appeltje voor de dorst

Het akkoord houdt in dat de Verenigde Staten bereid zijn een nieuwe belasting die normaal gezien dit weekend zou zijn ingegaan te schrappen. Dat hield een extra taks van 15% in op producten zoals smartphones, laptops, tablets etc. die uit China moeten geïmporteerd worden. Die invoertaks zou er nog eens bovenop een taks van 15% die al in september doorgevoerd werd komen. Het ministerie van Handel geeft aan dat eerder ingevoerde taksen wel behouden blijven. China van zal zijn kant zal ‘bereid moeten zijn hun economische en handelspolitiek te wijzigen’.

Toch zijn de technologiebedrijven hier de grote winnaar. Apple zal er bijvoorbeeld sterk van kunnen profiteren. Veel van hun productie vindt nog in China plaats en ook om de Amerikaanse markt te bedienen blijven ze sterk afhankelijk van import uit die fabrieken. Volgens schattingen zou het wegvallen van deze taks het bedrijf tot 160 miljard dollar aan invoerheffingen kunnen besparen.

Fase 1

Met dit akkoord lijkt er dus voor het eerst sinds lang weer een brug te komen tussen Washington en Peking. Trump claimt zelf dat dit akkoord slechts de ‘eerste fase’ is. Onderhandelingen voor de tweede fase in het nieuwe handelsakkoord zullen al begin 2020 opgestart worden. Trump wil niet wachten tot de verkiezingen gedaan zijn en hoopt wellicht nog snel een grote slag binnen te kunnen slaan. Komt het dan toch nog goed?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business