Een smartphone is handig, tot je hem verliest. Dan liggen er plots een heleboel privégegevens op straat. Gelukkig is daar iets aan te doen.

Google heeft een nieuwe functie aan Maps toegevoegd die je helpt bij het vinden van elektrische laadpalen, gefilterd voor het type dat je nodig hebt.

Laadpalen vinden om je elektrische wagen op te laden kan soms lastig zijn. Zeker in landen of regio’s waar het netwerk aan laadpalen nog niet zo uitgebreid is, zoals helaas in België het geval is. Laat staan dat je snel en tijdig een laadpaal gevonden hebt in gebieden die je niet vertrouwd zijn. Zoals zo vaak kan je ook in deze situatie vertrouwen op Google Maps.

Nooit meer een platte batterij

Google is zijn Maps-applicatie steeds beter en beter aan het maken, getuige de vele artikels die we er aan wijden. Ook voor bezitters van elektrische wagens zijn er in het voorbije jaar heel wat nuttige toevoegingen gekomen. Laadpalen opzoeken in Maps kan al sinds oktober 2018. In maart werd daaraan toegevoegd dat je ook kan kijken of deze paal nog vrij is of niet. Nu bericht AndroidPolice dat er een nieuwe functie komt waarbij je de zoekresultaten voor laadpalen kan filteren per type plug.

Net zoals dat je bij een bezine- of dieselwagen moet weten met welke type brandstof je je wagen moet voltanken, is het belangrijk dat je bij een elektrische wagen gaat opladen aan het juiste type oplaadpaal. Automerken hanteren immers verschillende standaarden voor plugs. Auto’s van het merk Nissan en Mitshubishi gebruiken het type CHAdeMO, Jaguar en BMW gebruiken CCS. CCS lijkt meer de standaard te zijn voor wagens van Europese merken. Tesla heeft dan weer zijn eigen plugtype, SuperCharger.

Nog even geduld

Wanneer je in Maps gaat zoeken waar je laadpalen kan vinden, dan geeft Maps je automatisch de verschillende types waarvoor je kan filteren. Je kan ook in de instellingen al de selectie op voorhand laten maken door in te geven welke type(n) plugs geschikt zijn voor je wagen(s). Volgens AndroidPolice is de functie al beschikbaar in de Verenigde Staten, en TheVerge kon de functie ook al gebruiken voor het Verenigd Koninkrijk. We hebben het even uitgetest voor België maar het lijkt er op dat wij nog even moeten wachten. Ook op meer laadpalen.