Nieuws

Is Dark Mode slecht voor onze slaap?

Onderzoekers beweren dat de Dark Mode die op veel nieuwe smartphones geïnstalleerd staat, verstorend kan werken voor ons slaapritme.

Nog niet zo lang geleden introduceerde Android en iOS via softwareupdates de Dark Mode waarmee je je scherm donker kan maken. Dat heeft best wat voordelen: tests hebben aangetoond dat je heel wat zuiniger met je batterij omgaat als je applicaties in die donkere modus gebruikt.

Maar volgens een studie van de universiteit van Manchester heeft de Dark Mode ook zijn nadelen. Het zou namelijk verstorende effecten kunnen hebben op ons slaapritme. Die resultaten zullen waarschijnlijk wel eens de nodige controverse kunnen uitlokken. Er werd immers altijd beweerd dat ’s nachts je smartphone gebruiken met een fel licht slecht is voor je slaap. En één van de redenen waarom mensen liever de Dark Mode gebruiken is omdat het aangenamer is aan je ogen.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie na experimenten op muizen. De reden waarom Dark Mode een grotere impact zou hebben op ons slaapritme, is omdat het blauwe licht dat van de smartphone komt in ‘lichtmodus’ ons doet denken aan de schemering. Dat geeft een signaal aan onze hersenen dat ze stilaan in rustmodus moeten gaan. Omdat we in die kleurcontrasten niet meer hebben in donkere modus en onze hersenen hier gewend aan geraakt zijn, raken ze in de war.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business