Nieuws

6 levenslessen die het internet ons leerde de voorbije 10 jaar

"Het internet is voor eeuwig." Dit zijn 6 levenslessen die het internet ons leerde in de laatste 10 jaar.

De opkomst van internet 2.0, smartphones en honderden andere nieuwe technologieën die we ons nooit konden inbeelden hebben ons wel een aantal belangrijke levenslessen aangeleerd. Sinds 2010 is er zoveel veranderd. De eerste iPhone die in 2010 werd voorgesteld werd snel de standaard, niemand had ooit van Uber of AirBnb gehoord en Google Assistent of Siri waren toen onbestaande. Net zoals Instagram, videostreaming of selfiesticks.

Les 1: leef in de cloud, maar met je twee voeten op de grond

We worden steeds meer afhankelijk van een internetverbinding. We shoppen online, bankieren via internet, streamen films en series, slaan al ons werk op in Google Drive of Microsoft Office 365, hebben foto back-ups in Google Foto’s, streamen muziek vanuit Apple Music of Spotify en we gaan ook gaming volledig in de cloud laten draaien.

Alle bovenstaande voorbeelden tonen hoe we een zeer groot deel van ons leven organiseren rond een internetverbinding. Waarom nog harde schijven gebruiken als alles in de cloud staat? Wel er is één simpele reden voor, om met je twee voeten op de grond te blijven. Zorg dat je altijd alles fysiek ook op een schijf hebt staan. Zeker als het aankomt op werkbestanden en bijvoorbeeld foto’s van vrienden en familie.

Les 2: let op je privacy

Misschien zelfs nog belangrijker dan les 1: onze privacy. Sinds het schandaal rond Facebook en Cambridge Analytica is de wereld wakker geworden. “We moeten onze online privacy beter bewaren.” Nadat 87 miljoen Facebookprofielen in 2016 gelekt werden en verschillende datalekken van Adobe, Yahoo, Google en ga zo maar door, zijn we allen in actie geschoten en is onze online privacy vandaag belangrijker dan ooit. Ook de wetgeving volgt alles op de voet, met GDPR hopen we onszelf beter te beschermen.

Les 3: spraakassistenten zijn je nieuwe vrienden

Vrienden zijn belangrijk, maar ze durven je soms al eens te vergeten. Je verjaardag bijvoorbeeld. Een daar springen je beste vrienden Siri en Google Assistant of Alexa in de bres. De echte spraakassistenten kennen hun basis al van voor 2010. Toch zijn ze vandaag niet meer weg te denken. In een wereld waarin bijna alles connected is met elkaar zorgen spraakassistenten dat je met de juiste kledij buiten stapt of dat je tijdens het koken een recept voorgelezen krijgt. Intussen zit je favoriete spraakassistent vermoedelijk ook al in je wagen; onmisbaar dus.

Les 4: je gezondheid rond je pols

In de laatste tien jaar deden ook de eerste smartwatches hun intrede. Met de lancering van de Apple Watch werd een slimme horloge rond je pols weer hip en trendy. Maar ook betaalbare oplossingen van Fitbit of Fossil zijn enorm populair. Maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze houden op een bepaald niveau de gezondheid van je lichaam bij. Beweeg je wel genoeg, drink je wel genoeg water én hoe zit het met je hartslag? Gezondheidsapps zijn de laatste 10 jaar als paddenstoelen uit de grond geschoten en die creëren tonnen data. Data waar medische instellingen heel wat mee kunnen. Zo is het bijvoorbeeld interessant voor een dokter om de actuele status van een belangrijke patiënt op de voet te volgen en zelfs van op afstand advies te geven. Loop je risico op bepaalde gezondheidsproblemen? Schaf dan zeker een smartwatch aan.

Les 5: geloof niet alles wat online staat

Deze mag je zeker geloven. Maar in sommige gevallen is niet alles wat op papier staat ook juist. Met de komst van sociale media zoals Facebook en Twitter is ook fake news geboren. Mensen schrijven heel veel dingen, waaronder een heleboel leugens. Intussen doet ook onze eigen VRT aan factchecks om burgers te tonen dat bepaalde nieuwsitems uiteindelijk wel- of niet waar blijken te zijn.

Les 6: het internet is voor eeuwig

Last but not least. Het internet is voor eeuwig. Alles wat je vandaag op internet post staat vast en kan nooit meer teruggedraaid worden. Denk dus na vooraleer je bepaalde foto’s of uitspraken die politiek getint zijn op Facebook of Twitter gooit. Die posts kunnen je jaren nadien nog zuur opbreken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business