Nieuws

Amerikaanse marine verbiedt TikTok op smartphones militairen

In de VS loopt al even een gerechtelijk onderzoek tegen de populaire app TikTok. De Amerikaanse marine verplicht militairen de app te verwijderen.

Vorige week dinsdag verscheen een officiële mededeling vanwege de United States Navy, de Amerikaanse marine, op een Facebookpagina voor militairen. Daarin stond de heel duidelijke boodschap dat eenieder die gebruik maakt van een mobiel toestel uitgegeven door de overheid en de app TikTok daarop heeft geïnstalleerd, die app onmiddellijk moet verwijderen. Wie dat niet doet, zal toegang worden ontzegd tot het Intranet netwerk van de marine.

Veel extra uitleg waarom dit verbod opgelegd wordt, werd in de online nieuwsbrief niet gegeven. Enkel het inmiddels geweten gegeven dat de Amerikaanse overheid en inlichtingendiensten TikTok als gevaar voor de cybersecurity beschouwen. Eenzelfde boodschap kreeg Reuters ook te horen toen zij een woordvoerder van de marine om meer uitleg vroegen. De maatregel werd genomen in kader van een operatie om ‘bestaande en opkomende dreigingen’ in te dammen.

Spionage

TikTok is immers al een tijdje onderwerp van grote controverse in de Verenigde Staten. De Amerikaanse regering beschuldigt de eigenaars van de app, het Chinese bedrijf ByteDance, ervan te nauwe banden te hebben met de Chinese overheid. Die zou toegang krijgen tot de ingeschreven profielen en deze bespioneren. TikTok ontkent met klem deze aantijgingen, maar er is toch een gerechtelijk onderzoek gestart dat op moment van schrijven nog lopende is.

Desondanks alle controverse is de app wel ontzettend populair, ook bij Amerikaanse jongeren. De app heeft meer dan 700 miljoen dagelijkse gebruikers. Het was ook één van de meest gedownloade applicaties in 2019.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business