Nieuws

Apple bouwt in het geheim aan mobiel netwerk via satellieten

Via de satellieten wil Apple in staat zijn om mobiele data rechtstreeks naar toestellen te verzenden, en daarmee netwerken van telecomproviders te omzeilen.

Als we Bloomberg mogen geloven, dan heeft Apple al sinds een jaar of twee een onderzoeksteam, bestaande uit een twaalftal ingenieurs uit verschillende disciplines, dat werkt aan een tot nu volledig geheime missie. Die ‘geheime missie’ houdt in dat Apple volop bezig is aan de ontwikkeling en uitbouw van een eigen mobiele netwerk via satellieten. Die satellieten verzenden dan data rechtstreeks naar de iPhone of tablet. Zo wil Apple minder afhankelijk zijn van de netwerksterkte van telecomproviders.

Aan het hoofd van het team staan John Fenwick en Michael Trela, twee voormalige ingenieurs van satellietenbedrijf Skybox Imaging dat in 2014 door Google gekocht werd. In 2017 maakten zij de overstap naar Apple. Toen was nog onbekend aan welk project zij zouden gaan werken. De oorspronkelijke projectleider Greg Duffy heeft Apple inmiddels al wel verlaten. Na anderhalf jaar grondige studies uit te voeren, moet het project nu stilaan in stroomversnelling komen. Daarom werden er recent enkele experts binnen het vakgebied van draadloze netwerken aan het team toegevoegd.

Internet race

De informanten van Bloomberg wilden niet te veel details kwijt over het project, maar konden wel zeggen dat het nog steeds volop in de kinderschoenen staat. Dat betekent er nog geen precies plan is voor hoe de satellieten juist zouden moeten gebruikt worden. Het project kan daardoor indien nodig nog steeds worden afgeblazen. Ook is er nog niet bepaald of Apple zelf satellieten vanaf nul gaat ontwikkelen, of dat het daardoor een partner in de industrie gaat zoeken zoals Boeing. Tim Cook zou wel een zeer grote interesse tonen in het project en beschouwt het als een topprioriteit voor Apple. Als deadline om het netwerk operationeel te krijgen wordt 5 jaar van nu vooropgesteld.

Apple is overigens lang niet het eerste en het enige technologiebedrijf dat potentieel ziet in een eigen satellietennetwerk. Amazon heeft ook een project lopen om meer dan 3000 satellieten in de ruimte te schieten. Facebook en SpaceX zijn bij zulke ambitieuze projecten nooit ver weg te denken. Eerdere pogingen om een globaal internetnetwerk te creëren vanuit de ruimte zijn voorlopig nog op niets uitgedraaid.

The future is now

Sinds Tim Cook het in 2011 overnam van wijlen Steve Jobs, trekt Apple resoluut de kaart van innovatie. Het jaarlijkse budget dat in de R&D-afdeling wordt gepompt, neemt elk jaar met rasse schreden toe. Dit jaar zou Apple al een kleine 15 miljard euro in onderzoek hebben geïnvesteerd. Daar gaan we komend jaar en de jaren daarop weer volop de vruchten van zien geplukt worden. Enkele nieuwigheden die Apple gaat lanceren zijn een AR-bril, MicroLED schermen, verbeterde smarthomeproducten, zelfbesturende autotechnologie en nieuwe functies in de Apple Watch die het bloed van de drager kunnen analyseren om afwijkingen op te sporen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business