Gaat Rusland in de nabije toekomst zijn inwoners afschermen van het internet? De eerste tests zijn alvast met succes beëindigd.

In de tweede helft van 2019 heeft Rusland er alles aan gedaan om meer controle te verkrijgen op het vlak van infrastructuur en allerhande technologie en het land zou recent ook met succes een test hebben beëindigd die moet zorgen voor een eigen Russisch internet genaamd ‘Runet’.

Noodoplossing

Op 1 november ging in Rusland de “sovereign internet”-wetgeving van kracht. Kort samengevat zorgt deze wet ervoor dat de Russische overheid in een noodgeval de toegang tot bepaalde content op het internet mag blokkeren. Het maakt niet uit of deze content van Russische origine is of niet. Rusland mag ook volledig zelf bepalen welke content hieronder valt en wat een noodgeval juist inhoudt. De angst toen was dat Rusland een basis had gecreëerd om legaal het internetgebruik van hun inwoners te mogen tracken en er werd gewaarschuwd dat dit tot een tweede Chinese firewall zou leiden. Dit laatste lijkt nu realiteit te gaan geworden.

“Succesvol”

Het nieuws komt er van het Russisch Ministerie van Communicatie via de BBC. Het land zou immers met succes een Russisch alternatief voor het internet ontwikkeld hebben. Exacte details zijn er niet bekend, maar het zou om een internet gaan dat vergelijkbaar is met een enorm groot intranet, waardoor externe communicatie in theorie dus een pak moeilijker kan worden. De exacte details over de ontwikkeling van het netwerk blijven vaag, maar het is jammer om te zien dat steeds meer landen zich beginnen afsplitsen van het internet zoals we dat vandaag kennen. Nu naast China, Iran en Saudi Arabië ook Rusland zich begint te bemoeien met de vrijheid op het platform, is het de vraag of er in de toekomst meer landen zullen volgen die elk hun eigen internet bubbel zullen opzetten.