Nieuws

Hoe waterdicht is een waterdichte smartphone in 2020?

Hoe waterdicht is waterdicht eigenlijk? En mag ik mijn smartphone mee in de zee of onder de douche nemen?

Hoe waterdicht is waterdicht eigenlijk? En kan je de beloftes van een fabrikant zomaar vertrouwen wanneer die claimt dat zijn product de natuurelementen kan trotseren? Het antwoord op die vraag is een beetje dubbelzinnig. Populaire termen zoals ‘waterdicht’, ‘waterbestendig’ en ‘wheather proof’ worden in de praktijk vrolijk door elkaar gebruikt, maar ze bieden eigenlijk weinig houvast. Het zijn immers geen officiële certificaten of normen.

Fabrikanten kunnen deze termen dus vrijelijk gebruiken, zonder enige controle op het waarheidsgehalte. Wat wél duidelijkheid verschaft, is het zogenaamde IP-cijfer. IP staat voor ‘Ingress Protection’, wat zoveel betekent als de bestendigheid van elektrisch materiaal tegen het binnendringen van vaste stoffen en vloeistoffen.

Waterdicht in twee getallen

Het cijfer bestaat uit twee getallen, waarbij het eerste getal (in de onderstaande tabel aangeduid met een X) de bescherming tegen vaste stoffen aangeeft. Het tweede getal geeft aan hoe het gesteld is met de bescherming tegen vloeistoffen en vocht, en dat is waar het bij consumentenelektronica om draait.

  • IP X0: niet beschermd
  • IP X1: beschermd tegen druppelend water
  • IP X2: beschermd tegen druppelend water bij een schuine stand tot 15 graden
  • IP X3: beschermd tegen sproeiend water
  • IP X4: beschermd tegen opspattend water
  • IP X5: beschermd tegen waterstralen
  • IP X6: beschermd tegen stortbuien
  • IP X7: beschermd tegen onderdompeling (30 minuten tot 1 meter diep)
  • IP X8: beschermd tegen verblijf onder water

Bijvoorbeeld

Ziezo, nu weet je hoe het werkt op basis van de ratings die smartphonefabrikanten geven aan hun toestellen. IP68 betekent volledig waterdicht, of het nu een iPhone of een Samsung is. Je moet wel weten dat de toestellen vaak met proper water getest worden en dus niet met zeewater of zwembadwater. Lees dus goed de specificaties van je toestel en check welke materialen je toestel kan verdragen. Mocht er toch waterschade zijn, kan de fabrikant je mogelijks niet tegemoetkomen.

In dit lijstje vind je alle recente waterdichte smartphones terug.

waterdicht
De iPhone 11 reeks is volgens IPx68 volledig waterdicht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business