Het bedrijf wordt daarmee de grootste satellietenoperator ter wereld. Dit jaar volgens nog eens 20 lanceringen.

Advertentie

SpaceX heeft gisteren – met succes – 60 satellieten in de ruimte geschoten. De lancering werd uitgevoerd vanop de thuisbasis in Cape Canaveral in Florida. Omstreeks 20 na 9 lokale tijd (ongeveer 20 na drie ’s nachts in België) ging een Falcon 9 raket, die SpaceX al eens voor een eerdere lancering gebruikte, met aan boord 60 satellieten de lucht in. De lancering verliep succesvol, en de satellieten werden op het voorziene tijdstip losgekoppeld van de raket.

Het is ondertussen al de derde keer dat SpaceX 60 satellieten in de ruimte lanceert. Een eerste experimentele lancering vond plaats in mei 2019. Die maakte onderdeel uit van de Starlink-missie. Na de geslaagde test gingen op 11 november de eerste 60 operationele satellieten de lucht in. Ook deze lancering kadert in het Starlink-project. Deze maand nog zullen de volgende twee ladingen satellieten worden gelanceerd. Er zouden in totaal zo’n 20 moeten plaatsvinden enkel en alleen in 2020.

Globaal internet

Zoals altijd toont SpaceX zich enorm ambitieus. Het bedrijf heeft verschillende grote projecten door elkaar lopen, waardoor er quasi elke week wel een ruimtevoertuig gelanceerd wordt. Met de Starlink-satellieten wil SpaceX een eerste globaal internetnetwerk creëren vanuit de ruimte. In de loop van dit jaar hoopt SpaceX al in staat te zijn om aan een beperkt aantal testgebruikers een operationeel netwerk aan te bieden. Dat zal op vlak van verbindingskwaliteit wel eerder gelijken op het internet van de oude tijden.

Er lopen nog heel wat andere projecten met een gelijkaardige doelstelling. Enkele concurrenten van SpaceX zijn onder andere OneWeb en Amazon. Toch heeft SpaceX dankzij deze lancering een flinke voorsprong te pakken. Het bedrijf is nu ook officieel de grootste satellietenoperator ter wereld. Een marktaandeel van slechts 3% van de globale internetmarkt behalen, zou volgens schattingen het bedrijf een 30 miljoen USD aan extra inkomsten kunnen opleveren.

Toch krijgt SpaceX ook heel wat kritiek te verduren voor zijn soms megalomane lanceringsdrang. Hoewel je zou denken dat er in de ruimte altijd plaats genoeg is, begint het luchtruim rond de aarde stilaan vol te zitten. Dat heeft zijn gevolgen voor de luchtzuiverheid van de aarde, die sterk beïnvloedt door de vele lanceringen. SpaceX moet ook nauw samenwerken met de ruimtecontrole-eenheid van de Amerikaanse luchtmacht om te voorkomen dat ze slachtoffer worden van hun eigen succes. Die houden nauwkeurig de baan van de satellieten in de gaten om te voorkomen dat ze op elkaar zouden botsen.

Wil je de volledige lancering herbekijken, dan kan dat via een stream op YouTube:

Advertentie