Twitter Smyte

In de loop van dit jaar komen er weer enkele interessante nieuwe functies naar Twitter, zoals onder andere de optie om in te stellen wie op je tweets kan reageren.

Gisteren stelde Suzanne Xie, hoofd product management bij Twitter, tijdens de technologiebeurs CES enkele nieuwe functies voor die Twitter aan zijn platform wil toevoegen. Je vraagt je misschien af wat Twitter te zoeken heeft op een beurs zoals CES, die eerder dient om nieuwe gadgets aan het grote publiek voor te stellen. Maar dat maakt het nieuws dat Twitter aankondigde zeker niet minder de moeite waard.

Twitter zet zich al langere tijd in om de kwaliteit van conversaties op het platform te verbeteren. In dat kader zagen we nog in 2019 de mogelijkheid verschijnen om beledigende reacties op tweets uit te schakelen. Die weg wil het in 2020 verder bewandelen. Via een nieuwe functie zal je zelfs in staat zijn om te bepalen wie op je tweets kan reageren. Daarvoor zal je vier opties krijgen: iedereen (Global), iedereen die jij volgt (Group), de mensen die je specifiek vermeldt in de tweet (Panel) of zelfs helemaal niemand (Statement). Zo probeert Twitter een balans te zoeken tussen private communicatie en publieke informatie.

Volgens Xie staat het project aan het begin van de experimentele fase. Twitter wil eerst grondig testen of de functie het niet moeilijker maakt om misleidende informatie te weerleggen doordat de auteur mogelijke ‘tegenstanders’ letterlijk het zwijgen kan opleggen. Dus een termijn tegen wanneer dit zou moeten worden uitgerold, kon Xie nog niet specifiëren.

Conversatiescherm

Dat was niet het enige dat Twitter kwam voorstellen. Een andere nieuwe functie die zal worden toegevoegd is een nieuw ‘conversatiescherm’. Dat menu bundelt alle reacties die je hebt gekregen in één handig overzicht, wat het eenvoudiger maakt om er op te reageren of bepaalde auteurs te vermelden. Dit menu werd al aan de hand van een bèta getest en zou snel aan de applicatie moeten worden toegevoegd.

Daarnaast gaf Twitter nog wat meer uitleg bij de ‘Topics’ functie die het sinds november is beginnen uitrollen. Die maakt het mogelijk om naast personen ook bepaalde onderwerpen te volgen, zoals sport, gaming, technologie etc. Topics stelt dan lijsten voor je op van de laatste berichten die binnen dit onderwerp zijn gepubliceerd. Er werd aanvankelijk bewust geopteerd om ‘politiek’ niet als mogelijk topic toe te voegen, maar met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht zal dit zeker niet lang meer uitblijven. Tenslotte werden nog enkele deals aangekondigd met belangrijke Amerikaanse mediabedrijven voor uitzendingen van de Oscars, Grammys, NBA en de Olympische Spelen.