Nieuws

Reddit verscherpt beleid tegen impersonatie en deepfakes

In de aanloop naar de verkiezingen komt ook Reddit naar buiten met een update over hoe het manipulatie in al zijn vormen wil aanpakken.

Veel belangrijke socialmediawebsites zijn zich volop aan het voorbereiden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Tijdens de laatste verkiezingen van 2016 werd pijnlijk duidelijk dat sociale media kunnen misbruikt worden voor het op grote schaal verspreiden van totaal verzonnen nieuwsberichten om kiezers te manipuleren. Sindsdien investeren de grote bedrijven zoals Facebook en Twitter in middelen om het platform daar beter tegen te beschermen. Die zullen eind dit jaar aan de ultieme test onderworpen worden.

Impersonatie

Reddit is gisterenavond naar buiten getreden met een update over het beleid tegen impersonatie en deepfakes. Die werd gepost in de Subreddit ‘Reddit Security’ waar de beheerders van de site regelmatig updates geven over de gebruiksregels en beveiliging van het platform. Puur inhoudelijk bevat de update niet veel nieuws, want impersonatie is sowieso al verboden op Reddit. Volgens Reddit komt het tot op heden ook helemaal niet vaak voor. Maar uit een vrees dat dit tijdens de verkiezingen wel vaker zou kunnen voorkomen, vindt Reddit het noodzakelijk het beleid hierrond nogmaals te communiceren en vooral aan te scherpen.

Impersonatie is het zich valselijk aannemen van een bepaalde persoon of entiteit. In naam van die persoon of organisatie kan iemand dan berichten posten op Reddit. Impersonatie werd op Reddit altijd omschreven als je via je gebruikersnaam voordoen als iets of iemand anders. Als ik mijzelf bijvoorbeeld ‘Donald Trump’ zou noemen op Reddit, dan doe ik in feite al aan impersonatie. Maar met oog op de verkiezingen, werd die omschrijving als onvoldoende beoordeeld. Vandaag de dag worden op het internet worden soms valse nieuwsberichten toegewezen aan bestaande journalisten of erkende nieuwsoutlets, wat hen serieuze reputatieschade kan opleveren. Hetzelfde gaat om valse perscommuniqués die in naam van een echte organisatie worden uitgestuurd.

Dit soort zaken zullen dus vanaf nu ten strengste verboden zijn op Reddit. Reddit roept zijn gebruikers dan ook op bij waarneming van impersonatie in eender welke vorm dit aan moderatoren te melden. Zo kunnen de schuldigen sneller worden bestraft.

Updates to Our Policy Around Impersonation
by u/LastBluejay in redditsecurity

Deepfakes

Een volgend brandend actueel onderwerp zijn deepfakes. Dat is een technologie die gebruikt wordt om bekende personen dingen te doen zeggen of doen die in werkelijkheid niet gebeurd zijn. Reddit bande in 2018 al pornografische deepfakes, nog steeds de meest voorkomende vorm. Maar het zal meer aandacht gaan besteden aan deepfakes met een politieke inhoud die de intentie hebben om kiezers te manipuleren. Tot op heden zijn hier op Reddit nog geen voorvallen van gesignaleerd, maar ze lijken zich er van bewust te zijn dat dit wel een opkomende dreiging is.

Er zal een uitzondering worden toegestaan voor satire en humor. Echter is het vaak moeilijk om met zekerheid te besluiten dat impersonatie of deepfakes een louter humoristische doeleinde hebben. Zelfs dan kunnen ze ook schadelijke gevolgen hebben. Twee dagen geleden kwam Facebook met een update over zijn beleid rond deepfakes, waarin deze uitzondering ook werd toegestaan. Omwille van de beschreven redenen deed de beleidsupdate van Facebook de nodige stof opwaaien.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business