Wil je de geschikte afspeellijst samenstellen voor je huisdier? Dan helpt Spotify je ermee op weg met Spotify Pets.

Advertentie

Spotify is dol op het samenstellen van afspeellijsten waar je eigenlijk helemaal niet om gevraagd hebt. Meestal zijn die opgesteld door algoritmen op basis van je luistergedrag, zoals de ‘Daily Mix’ afspeellijsten, of op basis van muziekgenres. Soms toont Spotify zich wat creatiever in het maken van die afspeellijsten. Eind vorig jaar lanceerde het een experimentele playlist ‘Soundtrack your Ride’ die op basis van quizvragen werd samengesteld.

Die experimentele aanpak trekt Spotify nu toch wel heel ver. Mogelijk heb je er al aan gedacht om afspeellijsten met vrienden en familieleden te delen. Maar er zijn nog huisgenoten die dagelijks naar je muziek moeten luisteren zonder daar een zeg in te hebben: je huisdieren. Spotify denkt aan onze beste vrienden en komt nu met een nieuw proefprojectje, Pet Playlists.

Luisterplezier voor mens en dier

Met Pet Playlists kan je de ideale playlist samenstellen voor je huisdier, zodat zij ook met je kunnen meeluisteren en daar optimaal van kunnen genieten. Het heeft waarschijnlijk vrij weinig zin om hen te vragen wat hun favoriete nummers of artiesten zijn. Daarom rekent Spotify op de input van hun baasjes.

Helaas zijn de keuzeopties voorlopig nog wat beperkt. Je kan enkel kiezen tussen een hond, kat, vogel, hamster of leguaan. Konijnen, cavia’s en goudvissen worden voorlopig nog niet op hun wenken bediend. Daarna krijg je enkele vragen over het karakter van je huisdier. Is het een spring-in-het-veld of eerder een slaapkop? Is jij verlegen of juist heel sociaal? En is hij apathisch of juist heel nieuwsgierig? Tenslotte kan je nog de naam van je huisdier ingeven en een foto uploaden.

Waarom kan ik geen playlist samenstellen voor mijn goudvis?

Het oogt allemaal zeer ridicuul, maar er lijkt toch serieus werk in te zijn gestoken. Spotify werkt voor de feature samen met David Teie, een cellist die in het Amerikaans Nationaal Symfonisch Orkest speelt. Teie componeerde zelf al albums katten of andere dieren. Volgens hem luisteren verschillende diersoorten wel degelijk naar een ander soort muziek. Honden luisteren bijvoorbeeld niet graag naar lage muziek, omdat als het voor hen bedreigend klinkt. Ook zouden de antwoorden op de vragen de gekozen songs moeten bepalen. Wanneer je huisdier lui is, zou je voornamelijk rustigere muziek moeten krijgen. De afspeellijsten worden wel volledig door algoritmen en zonder menselijke tussenkomst gemaakt.

Het resultaat is een afspeellijst van 30 nummers, zo’n twee uur lang. Die wordt meteen toegevoegd aan de playlists die je volgt. Toen ik de playlist voor mij en mijn (fictieve) leguaan bekeek, merkte ik dat het toch vooral gebaseerd op je recente activiteit. Veel meer dan een flauw afkooksel van de Daily Mix is het dan eigenlijk ook niet. Maar hopelijk kan je huisdier toch genieten van de playlist die je speciaal voor hem of haar hebt opgesteld.

Beantwoord enkele vragen en luister samen met je huisdieren naar hun favoriete muziek!