Een studie vergeleek de prijzen van breedbandverbindingen overal ter wereld. Gelukkig voor ons stond België niet bovenaan de lijst.

De website Cable.co.uk heeft vandaag resultaten gepubliceerd van een onderzoek naar globale prijzen van internetverbindingen. De Britse website is gespecialiseerd in het vergelijken van de abonnementsformules van Britse telecombedrijven, en geeft advies over de beste prijzen. Resultaten van hun onderzoek worden vaak geciteerd in toonaangevende Britse media zoals BBC, The Times en The Guardian.

Voor dit onderzoek werd echter de scope verruimd, want het brengt de prijzen van internetverbindingen overal ter wereld in kaart. Om een vergelijking mogelijk te maken, moesten natuurlijk enkele compromissen gesloten worden. Zo brengt de studie enkel de prijzen van breedbandverbindingen in rekening. Dat is nog altijd de meest gebruikt vorm van internetverbinding. Om de prijzen zo waarheidsgetrouw voor te stellen, werden de prijzen eerst opgesteld in de lokale valuta en dan omgerekend naar de Amerikaanse dollar. Uiteindelijk werd op basis van de gemiddelde prijs per maand bij vast gebruik een ranking opgesteld. De gemiddelde kost per verbruikte megabyte wordt nog apart opgesteld.

Waar staat België?

De studie leert ons dat wie een goedkope internetverbinding wil, best naar Syrië kan verhuizen. Hier is de gemiddelde kost voor een breedbandverbinding per maand $6,60, ofwel nog geen €6 per maand. Ook heel wat Oost-Europese landen vinden we hoog terug in deze lijst. In Oekraïne, Rusland, Roemenië en Wit-Rusland komen de gemiddelde maandelijkse kosten ook niet boven de €10 uit. Vooral de gemiddelde kost per megabyte zijn ontzettend laag in Oost-Europa. In Roemenië bijvoorbeeld is dit maar twee cent per megabyte.

Het duurste land blijkt Eritrea te zijn. Hier lopen de gemiddelde maandelijkse kosten op tot $2666,24 ofwel net meer dan €2400. De duurste abonnementen kosten maandelijks €13.557,75. Zulke prijzen zijn lang niet ongewoon in Afrikaanse landen. Het hoeft daarom niet te verwonderen dat veel Afrikanen vandaag de dag nog geen toegang hebben tot een internetverbinding. Het gemiddelde inkomen is er te laag om dit te kunnen bekostigen. Het duurste Europese land is Zwitserland. Hier kost breedband maandelijks gemiddeld €65.

De enige vraag die nog moet beantwoord worden, is waar we België terugvinden. Op plaats honderd is dat netjes in de middenmoot. De gemiddelde maandelijkse kost voor een internetverbinding is in ons land €39,88 volgens de studie. Prijzen voor een breedbandpakket lopen van €27,17 tot en met €84,13. In andere woorden: we betalen dus niet heel weinig voor ons internet, maar wanneer we nog eens een factuur krijgen, denken we best aan de mensen van Eritrea.