whatsapp

Het heeft even geduurd, maar Whatsapp heeft nu ook een bèta uitgerold voor een dark mode functie.

Veel applicaties hebben al een tijdje een dark mode. Dat is een stuk aangenamer voor de ogen, zeker ’s avonds, en bovendien verbruikt het veel minder snel je batterij. Facebook wacht om ongekende reden best lang om zijn apps een nieuwe look te geven. Enkel Instagram kreeg vrijwel meteen een dark mode, Facebook zal deze in de lente krijgen.

Ook voor de populaire chatapplicatie Whatsapp heeft een tijdje geduurd. Maar ons geduld heeft geloond, want Facebook heeft gisteren dan toch een bèta uitgerold voor zowel Android als iOS. Voorlopig is het eerder een ‘grey mode’ dan echt een dark mode te noemen, want de achtergrond kleurt meer donkergrijs dan zwart. Het gaat hier wel om een testproject, wat dus betekent dat de uiteindelijke dark mode voor Whatsapp wel gewoon een zwarte achtergrond kan hebben.

Hoe dark mode activeren?

Om de bèta te kunnen activeren, moet je jezelf inschrijven via de Play Store. Voor iOS zit het testprogramma al vol. Bij een volgende update, zal de app dan worden bijgewerkt naar de experimentele versie. Je moet wel zien dat je een recente versie van Whatsapp, minimaal versie 2.20.13. Dat zie je onderaan bij de informatie over de app. Indien je nog een oudere versie, moet je in de Play Store op zoek gaan naar updates of deze via APK Mirror handmatig installeren. Android 10, de laatste versie van het besturingssysteem, is geen absolute vereiste om te kunnen deelnemen.

Van zodra dit alles gebeurd is, moet je de dark mode wel nog steeds activeren. Hiervoor moet je naar ‘Instellingen’ gaan en dan naar ‘Chats’. Hier zou een nieuwe ‘Thema’ optie moeten gekomen zijn, waar je kan kiezen tussen ‘Licht’, ‘Donker’ of ‘Standaard’.

Zo gaat dark mode er voor Whatsapp uitzien. Afbeelding: Facebook

UPDATE: Inmiddels zit de bèta voor Android gebruikers ook al vol. Dat betekent dat er spijtig genoeg geen andere manier is om dark mode voorlopig te bekomen. Het wordt dus wachten tot het officieel wordt toegevoegd aan de app. Tegen dan zijn normaal gezien de laatste bugs wel weggewerkt. Tot die tijd, kan je wel al een donkere achtergrond instellen om de effecten van dark mode na te bootsen.