Daarnaast rolt de datingapp nog enkele beveiligingsmaatregelen uit, zoals een optie om een noodsignaal uit te sturen tijdens een date of een label om beledigende berichten te markeren.

De bekende datingapp Tinder heeft wereldwijd miljoenen gebruikers die de app voor verschillende doeleinden gebruiken. Via de app kan je in contact met onbekende mensen, met wie je soms ook weinig tot geen gemeenschappelijke connecties deelt. Hoewel de meeste mensen apps zoals Tinder gebruiken onschuldige intenties hebben, houdt dat toch ook risico’s in. Zeker wanneer je fysiek afspreekt met iemand die je enkel online kent, weet je nooit zeker met wie je te maken hebt.

Tinder heeft vandaag een hele reeks maatregelen aangekondigd om de veiligheid van de app te vergroten. Een eerste maatregel is een label dat catfishing moet tegengaan. Catfishing is een praktijk waarbij iemand online een vals account aanmaakt of een valse identiteit aanneemt, met de doel zijn slachtoffer te bedriegen. Datingapps zijn er helaas een ideaal platform voor, omdat mensen er sneller geneigd zijn een conversatie met een vreemde aan te knopen.

Tinder wil dat helpen voorkomen door gebruikers aan een ‘test’ te onderwerpen om hun identiteit te bewijzen. Binnenkort zal iedereen die een account heeft gevraagd worden een selfie te nemen en een opgelegde pose na te bootsen. Die foto wordt dan gecontroleerd of dat ze wel overeenkomt met foot’s van je account. Ben je goedgekeurd, dan krijg je een blauw vinkje naast je naam. Omdat de foto’s voorlopig nog moeten worden gecontroleerd door mensen, is de functie enkel beschikbaar in Taiwan en Ierland. Op termijn zal AI worden ingezet om de foto’s te controleren. Voorlopig is het nog wel onduidelijk of die goedkeuring na een tijd zal vernieuwd worden, en of je kan afgekeurd worden als je bijvoorbeeld een andere haarstijl hebt dan op je profielfoto.

Noodnummer

Daarnaast is Tinder ook begonnen met het testen van een andere functie, die ook eerst op beperkte schaal wordt uitgerold. Daarmee kunnen gebruikers bepaalde berichten markeren als ‘ongepast’. De algoritmen zullen ook zelf bepaalde berichten detecteren als ‘ongepast’ en vragen of de ontvanger dat ook zo ervaarde. Afzenders van beledigende berichten kunnen geblokkeerd worden (al kan je natuurlijk ook gewoon de match opheffen). Op termijn moeten de algoritmen ook preventief kunnen optreden en iemands waarschuwen als die een te riskant bericht gestuurd heeft, zodat hij het eventueel nog kan ongedaan maken voor het te laat is. Opnieuw is het de vraag hoe effectief deze maatregel in de praktijk zal zijn, maar je denkt toch maar beter na vooraleer je een vunzige openingszin stuurt.

Tenslotte kondigde Tinder nog voor zijn Amerikaanse gebruikers een samenwerking met het bedrijf SafeTrek aan. Die ontwikkelde de app Noonlight die verzoeken tot hulpdiensten en noodnummers kan activeren. Tindergebruikers kunnen de app synchroniseren met Noonlight om de functies aan Tinder toe te voegen. Dan krijgen ze een badge van Noonlight op hun account om mensen te ‘waarschuwen’ dat ze beschermd zijn. Noonlight biedt ook de mogelijkheid om aan te geven wanneer je op date en gaat en met wie. Loopt het afspraakje niet zoals gepland, dan kunnen ze via de app van Noonlight een noodsignaal uitsturen. Dat kunnen ze enkel terugtrekken via een PIN-code. Gebeurt er niets dan worden hulpdiensten verwittigd. Uber voerde in 2018 een gelijkaardig systeem om noodsituaties tijdens ritten te melden.

Of al deze functies in de praktijk goed zullen werken zal zich moeten uitwijzen, maar het is in ieder geval goed om te zien dat Tinder zelf initiatief neemt om de veiligheid van gebruikers te vergroten.