Facebook maakt het je vanaf nu nog makkelijker om te kijken wat derde partijen met je data doen en laat je die informatie verwijderen.

Facebook gaat de “Off-Facebook Activity”-tool die het bedrijf al beperkt introduceerde in 2018 nu wereldwijd lanceren. De tool laat je toe om de data die je met derde partijen zoals websites en apps deelt te verwijderen. 

Geschiedenis verwijderen

Oorspronkelijk had de tool de naam “Clear History”, maar Facebook dacht dat deze naam gebruikers schrik zou aanjagen dat ze hun posts ook mee zouden verwijderen. Deze naam nieuwe naam moet het duidelijker maken dat het gaat rond activiteiten buiten Facebook. Zo sturen bepaalde bedrijven en websites Facebook informatie, die het sociale netwerk dan gebruikt om zijn gebruikers van advertenties te voorzien. De tool moet duidelijk maken wat voor informatie dat is en gebruikers de keuze geven om deze te verwijderen.

Overzicht van je gebruiksdata

Zonder tools zoals deze wordt het voor gebruikers al snel een probleem om het overzicht te bewaren rond persoonlijke data die gebruikt wordt. Neem maar eens een kijkje op je smartphone en probeer te tellen hoeveel van je apps en favoriete websites gebruik maken van een Facebook-login of cookies. Off-Facebook Activity geeft je een overzicht van waar de informatie vandaan komt, wat je allemaal hebt gedaan op het platform,…

Je kan de tool raadplegen op Facebook zelf. Als extra veiligheidsmaatregel moet je nog wel even opnieuw inloggen.