Nieuws

Robots kunnen nu ook zweten 

Of dat een goede zaak is, laten we in het midden.

Robots worden over het algemeen gemaakt uit metaal en motoren. Daardoor kunnen ze makkelijk oververhit raken, en stoppen met functioneren. Om dat euvel de wereld uit te helpen, hebben onderzoekers van de Cornell University nu een zachte robothand gecreëerd dat zichzelf op dezelfde manier kan afkoelen als de mens – namelijk door te zweten.  

Het hand bestaat uit drie doorzichtig 3D-geprinte vingers gemaakt uit hydrogel. Elke vinger is gevuld met water en is omgeven met een oppervlaktelaagje van microporiën. De poriën blijven gesloten bij koele temperaturen, maar wanneer ze verhit raken tot boven 30 graden celsius, worden de poriën opengezet en ‘zweten’ ze het water eruit. Dat zorgt ervoor dat de robot meteen ook afkoelt. Volgens de onderzoekers zijn de vingers drie keer zo efficiënt als mensen wanneer heet op zweten aankomt. Ik zou de onderzoekers wel aanraden om eens op een hete zomerdag de tram te nemen in hartje Antwerpen. Dan zouden ze wel anders piepen. Maar we wijken af.  

De aanpak zou ervoor kunnen zorgen dat robots sneller kunnen blijven functioneren, en dat ze ook kunnen ingezet worden in een omgeving waar je de robot niet kan afkoelen met een airconditioner of een ventilator. Er zijn wel nadelen verbonden aan het hele systeem. Momenteel is er namelijk geen enkele manier om het water weer aan te vullen nadat de robot het ‘uitgezweet’ heeft, en de extra vochtigheid kan ook de grijpcapaciteit van de robot in het gedrang brengen.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business