De aandelen van Tesla stegen in slechts een paar dagen tijd met bijna 40% in waarde. De groei is al enkele maanden hallucinant te noemen.


De aandelenkoers van Tesla bereikte gisteren om 15u30 een absoluut hoogtepunt: één aandeel van Tesla was op dat moment 961,86 dollar waard, ofwel 871,22 euro. Uiteindelijk zouden ze nog een beetje terugvallen naar 887,06 dollar. Als je de aandelenkoers van Tesla over een langere periode bekijkt, dan zie je dat een quasi uitsluitend stijgende lijn. Op relatief korte termijn kende de aandelen van Tesla een groei van zelden gezien spectaculaire aard.

Alleen al deze week stegen de aandelen met ongeveer 40%. De aandelen klokten vorige week af op een koers van 650,57 dollar. Toen Wall Street de deuren sloot op maandag, was die waarde al gestegen naar exact 780 dollar, ofwel een stijging van 20%. Daar kwam gisteren dus nog eens een groei van 13% bij. Maken we een vergelijking met begin januari, dan is de waarde van de aandelen bijna verdubbeld. Op 6 maanden tijd is de stijging zelfs bijna 300%. Helemaal opmerkelijk is dat de aandelen in juni nog onder de 200$ dollar zakten, en toen zag het er echt niet goed uit voor het bedrijf. Van een comeback gesproken!

De aandelenkoers van Tesla over een periode van 6 maanden.

 


Mooie toekomst

Hoe het komt dat de aandelen van Tesla al maanden aan een ongelimiteerde groei bezig zijn, houdt menig beursanalisten bezig. De waarden van Tesla als bedrijf wordt vandaag de dag rond de 170 miljard dollar geschat. Dat is een stuk hoger dan vele ander bekende autofabrikanten zoals Ford en Volkswagen. Tesla is zelfs de meest waardevolle Amerikaanse autofabrikant aller tijden. Het verschil is dat die laatstgenoemden wel een stuk meer wagens verkopen dan Tesla. Tesla leverde wereldwijd 367,500 afgewerkte wagens in het jaar 2019. De kwartaalcijfers die Tesla recent bekend maakte waren met een winst van 105 miljoen dollar mooi, maar niet in die mate spectaculair om een dergelijke stijging te verantwoorden.

Dus ondanks dat Tesla nog verre van een topspeler is in de hedendaagse auto-industrie, voorspellen investeerders het een mooie toekomst. Het is zeker een feit dat de markt van elektrische wagens sterk in de lift zit. Er wordt ook voorspeld dat elektrische wagens een steeds groter aandeel op de weg zullen krijgen de komende jaren. Binnenin deze nog kleine markt is Tesla soeverein marktleider. Weet Tesla deze positie te behouden, dan zal het bedrijf inderdaad kunnen uitgroeien tot één van de grotere autofabrikanten in de komende jaren. De bouw van fabrieken buiten Europa moet het productievolume ook aanzienlijk doen stijgen om op die voorspellingen in te spelen. The sky kan dus wel degelijk the limit worden voor Tesla.