Nieuws

Eerste Amerikaanse CRISPR-techniek blijkt veilig  

De eerste Amerikaanse CRISPR-test op kankerpatiënten suggereert dat de techniek veilig is. 

Drie mensen met kanker in een vergevorderd stadium hebben injecties van immune cellen toegediend gekregen door middel van CRISPR. Het is de eerste CRISPR-test die in de VS werd uitgevoerd op kankerpatiënten.

Het doel van de test was om na te gaan of de techniek op zich wel doenbaar en veilig was, niet specifiek om een remedie ertegen te vinden. De drie patiënten, die allemaal ouder waren dan 60 jaar, hadden allemaal tumoren die niet verholpen werden door andere behandelingen. Vorig jaar kregen de patiënten elk een dosis van CRISPR-versies van hun eigen cellen toegediend. Die cellen integreerden zich naadloos met het immuunsysteem van de patiënten en konden tot negen maanden na de injecties teruggevonden worden in het bloed van de patiënten. De resultaten van het onderzoek werden vastgelegd in het magazine Science.

De techniek werkt in feite als een schaar. Nadat de technologie eerst een specifieke DNA-sequentie heeft gelokaliseerd in een cel, verwijdert die het ‘foutieve’ genetische materiaal en wordt dat vervangen door ander genetisch materiaal.

Bij de test heerste vooral bezorgdheid dat het inplanten van de cellen een auto-immuunreactie zou triggeren omdat de proteïnen die in het CRISPR-proces werden gebruikt, afgeleid zijn van bacteriën. Dat gebeurde gelukkig echter niet. Een tweede bezorgdheid was dat de CRISPR-methode ervoor zou zorgen dat er zomaar in andere cellen wijzigingen zouden optreden, waardoor die cellen dan weer kankercellen zouden kunnen worden. Er traden inderdaad een aantal veranderingen op, maar niets te ernstigs.

Het onderzoek zal voorlopig niet verdergezet worden omdat de gebruikte methode al van 2016 dateerde en dus ouderwets was geworden. Toch zullen de bemoedigende resultaten de weg ongetwijfeld de weg vrijmaken voor meer wetenschappelijke openbaringen van dit kaliber.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business