Nieuws

China lanceert preventieapp voor coronavirus

De Chinese overheid stelt een app beschikbaar voor burgers waarmee ze kunnen controleren of ze in aanraking kwamen met het coronavirus.

In een poging om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen, lanceerde de Chinese overheid dit weekend een smartphoneapplicatie waarmee ze hun besmettingskans voor het coronavirus zelf kunnen controleren. De app werd in opdracht van de regering gemaakt door het Chinese bedrijf China Electronics Technology Group Corporation.

Wie de app downloadt, moet een account aanmaken via zijn/haar ID-nummer. Via een QR-scanner kan met elk geregistreerd telefoonnummer tot drie andere ID-nummers gecontroleerd worden. De app waarschuwt iemand of die ‘in de buurt’ is gekomen van een besmet persoon, ongeacht de gradatie van het virus en of die persoon symptomen vertoonde. Onder in de buurt wordt verstaan klasgenoten of collega’s van een besmet iemand, in hetzelfde huis wonen, medisch personeel dat mensen behandelde en passagiers op het openbaar vervoer die in de nabijheid zaten van een besmet persoon.

Via de app kan elke Chinese burger dus controleren of er een verhoogde kans op besmetting is. Indien dat het geval, raadt de overheid om thuis te blijven en de lokale gezondheidsdiensten te contacteren, om het risico om zelf mensen aan te steken zo klein mogelijk te houden.

Overheidscontrole

Hoewel de app tot doel heeft de gezondheid en veiligheid van burgers te beschermen, toont het op een zekere manier toch weer aan hoe sterk de Chinese overheid haar burgers controleert. De data of iemand besmet is of niet, wordt namelijk rechtstreeks, en zonder daar expliciete toestemming toe te vragen, opgehaald bij gezondheids- en transportautoriteiten. In andere woorden, de regering weet wanneer iemand onlangs naar een dokter geweest, en welke bussen en treinen die genomen heeft.

Een Britse advocate in Hong Kong vertelde aan BBC News dat men in Azië heel anders denkt over het beschermen van data zoals we dat in Europa doen. Hier oordeelt men dat burgers zelf moeten kunnen bepalen welke informatie over hen gebruikt kan worden. In Azië wordt data niet als iets beschouwd dat strikt persoonlijk is, en kan het in principe door overheden gebruikt worden zolang ze er transparant over zijn en ze dat voor het algemeen belang doen. Over dat laatste kan je in China urenlange discussies over houden, maar in dit geval gaat wel duidelijk om het dienen van algemeen belang.

Het dodental van het coronavirus is vandaag opgelopen tot meer dan 1000 sterfgevallen. In België is er gelukkig nog altijd maar sprake van 1 besmet persoon, die ook veilig in quarantaine is opgenomen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business