Heb je af en toe nood aan wat extra schermruimte, maar voel je er niet veel voor om een extra monitor aan te schaffen? Spacedesk weet raad.

Op de Zuid-Koreaanse televisie was wel eens heel bijzondere toepassing van VR te zien: een moeder werd ‘herenigd’ met haar overleden dochter.

De Zuid-Koreaanse televisiezender MBC zond vorige week een documentaire uit over een gezin dat onlangs hun 7-jarige dochter verloor. Het meisje genaamd Nayeon overleed na een langslepende ziekte. De documentaire eindigde op een wel heel speciale manier. De moeder kreeg een VR-bril op en stond plots oog in oog haar met overleden dochter.

Het meisje werd nagemaakt via virtual reality. De documentairemakers maakten daarvoor honderden foto’s van het zusje van het meisje in een speciale ruimte. Die beelden werden later door algoritmen aan elkaar geplakt en samengevoegd. De beelden werden vergeleken met foto’s van het overleden meisje om een zo realistisch mogelijke recreatie te maken.

De beelden van de virtuele ontmoeting tussen moeder en kind zijn hartverscheurend. Je moet geen Koreaans verstaan om het verdriet van de moeder te begrijpen. Ze droeg ook een paar speciale handschoenen die haar het gevoel zouden geven dat ze haar dochter zelfs terug kon aanraken.

De documentairemakers gebruikten foto’s van het zusje om het overleden meisje weer tot leven te wekken. Afbeelding: MBC

Niet goed voor het rouwproces

Het is belangrijk om in het achterhoofd te houden dat de vrouw volledig vrijwillig deelnam aan dit experiment. Toch vindt klinisch psycholoog en rouwexpert Manu Keirse dat de documentairemakers te ver zijn gegaan. Dat vertelt hij in een interview met VRT NWS. Volgens hem is het (proberen) terugbrengen van een overleden persoon via technologie geen goede zaak voor het rouwproces.

Daardoor zouden mensen die iemand zijn kwijtgeraakt steeds willen teruggrijpen naar die andere realiteit waarin ze nog met de overleden persoon zijn. Zo leren ze de realiteit moeilijker aanvaarden. Volgens Keire is de beste remedie nog steeds praten over de overleden persoon, om zo warme herinneringen levendig te houden. Het bewaren van spullen van de overledenen kan ook een hulpmiddel voor wie dat helpt.