Van zodra SpaceX er in geslaagd is zijn eerste bemande ruimtevluchten te voltooien, zal het deze beginnen aanbieden aan wie geld te veel heeft.

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft een samenwerkingsakkoord afgesloten met Space Adventures. Dat kondigde de CEO van het laatstgenoemde bedrijf aan via Twitter. Space Adventures was het eerste bedrijf dat commerciële ruimtevluchten begon aan te bieden aan miljardairs. Het organiseerde tussen 2001 en 2009 al eens 8 trips van en naar het ISS in samenwerking met het Russische ruimtevaartbedrijf Roscosmos.

De reis die Space Adventures aanbieden zou de reizigers zelfs nog verder kunnen brengen naar het ISS. De bedoeling is om een soort recreatie te creëren van de Gemini 11 missie van NASA in 1966. Het is al decennia geleden, dat een bemande ruimtevlucht nog zo ver vloog. De vlucht zou worden uitgevoerd met de Crew Dragon capsule en Falcon 9 raket van SpaceX. Die moet overigens nog steeds zijn allereerste bemande vlucht, met professionele vluchten zonder averij voltooien. Na enkele geslaagde tests in januari, is die mijlpaal al wel voorzien voor enkele maanden.

Dure bedoening

Buiten dat is er nog vrij weinig geweten over hoe de vlucht exact zal verlopen. De reis zal vermoedelijk ongeveer 5 dagen duren en is voor vier personen. Een verblijf in het ISS zal zeker niet voorzien worden. Vanaf wanneer de reis kan geboekt worden, is ook nog onbekend. Daarvoor moet SpaceX eerst het verder verloop van het Crew Dragon-project afwachten.

Ook prijzen zijn nog niet meegedeeld. Maar ga er alvast maar vanuit dat het een pak duurder zal zijn, als het vliegtuig naar Berlijn of Rome nemen. CNN wist van een woordvoerder van Space Adventures los te krijgen dat de kostprijs vergelijkbaar zal zijn met eerder commerciële ruimtevluchten. Die bedroeg toen meestal toch enkele miljoenen euro’s.

SpaceX sprak eerder al eens plannen uit om commerciële ruimtereizen te organiseren. In 2017 ontstond het plan om mensen rond de maan te laten vliegen, maar die werden uiteindelijk geschrapt. Vorig jaar verkondigde het ruimtebedrijf Bigelow Aerospace dat het in zee gaat met SpaceX, maar ook dat project ging uiteindelijk niet door. Ook andere bedrijven lijken wel een potentiele business te zien in ruimtereizen. Virgin Galactic van Richard Branson en Blue Origin van Jeff Bezos organiseren al vluchten tot bijna 100 km boven het aardoppervlak, het laagste punt vanwaar je gewichtloosheid kan ervaren.

Starlink

Het was weer een drukke week voor SpaceX. Gisteren werd nog eens een nieuwe lading Starlink-satellieten de lucht in geschoten. Met dat project wil SpaceX een globaal breedbandinternet netwerk creëren. SpaceX heeft ondertussen al zo’n 300 satellieten boven onze aarde zweven.

De lancering verliep wel niet helemaal vlekkeloos. Bij de landing miste de Falcon 9 raket zijn landingsplatform in de Atlantische Oceaan. De raket is sindsdien ook spoorloos. Het is nog maar de eerste keer sinds 2016, dat een landing van SpaceX de mist in ging.