Nieuws

Elon Musk vindt dat er strenger moet worden toegezien op AI

Tesla- en SpaceX-baas Elon Musk heeft gezegd dat de ontwikkeling van AI – ook AI die door zijn eigen bedrijven wordt ontwikkeld – aan banden gelegd moet worden.

Die opmerking tweette hij als antwoord op een artikel dat eerder deze week door MIT Technology Review werd gepubliceerd over OpenAI. OpenAI werd mee opgericht door Musk, maar ondertussen heeft de Tesla-baas de organisatie verlaten. Als reden daarvoor gaf hij dat het bedrijf te veel zou afgeweken zijn van zijn oorspronkelijke missie om AI veilig en ethisch te ontwikkelen. Volgens Musk moet AI trouwens zowel op nationaal als internationaal niveau aan banden worden gelegd.

De Europese Unie heeft deze week een plan opgesteld om risicovolle AI-systemen aan banden te leggen. Meer wetgeving daaromtrent wordt verwacht aan het einde van 2020. Vorig jaar verklaarden 42 verschillende landen zich akkoord dat ze stappen zouden ondernemen om AI te reguleren. De VS en China lijken echter eerder innovatie en hegemonie op het gebied van AI voorop te stellen.

Het is zeker niet de eerste keer dat Musk zijn bezorgdheid uit over de mogelijke negatieve gevolgen van AI-ontwikkeling. Voorheen omschreef Musk het nog als “onze grootste existentiële dreiging” en als “mogelijk gevaarlijker dan kernkoppen”. In 2018 opperde hij nog het idee dat een overheidscomité eerst maar eens twee jaar AI zou moeten bestuderen, en dat ze daarna maar met wetgeving op de proppen moesten komen die ervoor zou zorgen dat de AI veilig wordt toegepast.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business