Nieuws

Amerika kan bij wet geen technologie van Huawei meer kopen

De Amerikaanse Senaat keurde een wetsvoorstel goed dat verbiedt dat technologie aangekocht wordt met federale fondsen.

De handelsoorlog tussen de Amerikaanse regering en Huawei gaat ook in 2020 weer vrolijk verder. De Amerikaanse Senaat, dat samen met het Huis van de Afgevaardigden het wettelijk orgaan vorm in de VS, keurde gisteren unaniem een wetsvoorstel goed dat het aanwenden van federale fondsen voor technologie van Huawei verbiedt. Hetzelfde geldt voor ZTE, een andere technologiegigant uit China. Dat komt omdat beide bedrijven als een gevaar voor de nationale veiligheid worden beschouwd.

In plaats van technologie aan te kopen, zal de Amerikaanse regering zijn nationale spelers in de telecomsector ondersteunen om evenwaardige technologie te ontwikkelen. Daarvoor wordt een spaarpotje van ongeveer 1 miljard dollar opzij gezet.

Door zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden wordt tevreden gereageerd op de uitslag van de stemming. Volgens hen zet de Amerikaanse regering er een grote stap in het waarborgen van de nationale veiligheid. Het wetsvoorstel moet nog wel ondertekend worden door president Trump, maar gezien diens houding ten aanzien van Huawei en China zal dat slechts een formaliteit zijn. Het zal wel geen sinecure zijn om Huawei en ZTE zomaar te weren. Uit een onderzoek van 2018 bleek dat 1 op 4 Amerikaanse bedrijven gebruik maakte van technologie van Chinese makelij.

Impact op telecomsector

Bij Huawei reageren ze natuurlijk helemaal anders op de zoveelste kaakslag die de Amerikaanse regering het bedrijf tracht toe te dienen. Volgens hen zal Amerika er zich vooral zelf mee in de voet schieten. De subsidies die opzij worden gelegd zijn simpelweg onvoldoende, en het zou veel langer duren dan verwacht vooraleer de Amerikaanse bedrijven dezelfde technologie kunnen ontwikkelen die Huawei al in huis heeft. Bovendien steunden veel Amerikaanse telecombedrijven zelf op technologie van Huawei. Kort samengevat, als het wetsvoorstel één ding niet zal doen, dan is het bijdragen tot een veiliger netwerk voor alle Amerikaanse burgers.

Toch lijkt het er niet naar dat de Amerikaanse regering snel op zijn passen zal keren en Huawei weer zal omarmen. En dat is mogelijk slecht nieuws voor Google, dat onlangs een licentie aanvroeg om terug handel te kunnen drijven met Huawei. De Amerikaanse regering hoopt ook dat bondgenoten hun voorbeeld zullen volgen. Maar dat lijkt er niet meteen in te zitten. De Britse regering, sinds de Brexit mogelijk wel eens de belangrijkste bondgenoot voor Amerika, keurde onlangs een wet goed dat Huawei toelaat als leverancier van 5G-technologie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business