Op zoek naar een nieuwe uitdaging? NASA is op zoek naar nieuwe astronauten!


Op de website van USAJobs, de officiële vacaturewebsite van de Amerikaanse overheid, vonden journalisten van Engadget een zeer opmerkelijke vacature terug. De Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA zou namelijk op zoek zijn naar een nieuwe astronaut. Daar heeft het in ieder geval toch een vacature voor geopend.

Het is vrij uitzonderlijk dat NASA een open sollicitatieprocedure opstart. De laatste keer dateert al van vier jaar geleden. Maar NASA plant de komende jaren weer wat nieuwe missies naar de maan. En nu de ‘Race to Mars’ al volop aan de gang is, zal NASA tijdig willen beginnen met astronauten klaar te stomen voor een Mars-missie. En dan kan een extra werkkracht zeker welkom zijn.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging of droom je van een voet op Mars te zetten? Tot het einde van maart kan je je kandidatuur indienen. Je zal wel bereid moeten zijn om te verhuizen naar Houston, het centrum van waaruit NASA zijn lanceringen begeleidt. Eventuele kosten die daarbij gepaard gaan, zal NASA wel vergoeden. Het meest interessante is natuurlijk het loon: dat bedraagt 104.898 tot 161.141 dollar op jaarbasis in bruto (of 94.328,88 tot 144.917,49 euro).


Strenge criteria

De job ook effectief krijgen, zal echter niet zo eenvoudig worden. Als je bij het gemiddelde bedrijf al meerdere rondes moet doorstaan om een job te krijgen, dan kan je je voorstellen dat dat bij een wetenschappelijk instituut als NASA ook niet niks zal zijn. De criteria die in de vacatureomschrijving staan opgenomen zijn al niet van de poes. Ten eerste wil NASA enkel Amerikaanse staatsburgers aannemen of mensen die ‘trouw hebben gezworen aan de Amerikaanse staat’, een criterium dat al veel mensen kan uitsluiten.

Daarnaast moet je ook de nodige diploma’s kunnen voorleggen. Een minimumvereiste is een academische master in een relevant onderzoeksdomein (de zogenaamde STEM disciplines), of een doctoraat binnen een medische discipline. Een bachelor in een STEM-richting kan ook aanvaard worden in combinatie met een voltooide pilootopleiding. Daarnaast moet je natuurlijk ook al de nodige verwezenlijkingen en twee jaar ervaring in de praktijk kunnen voorleggen , naast een bewijs dat je al zeker 1000 uren als hoofdpiloot hebt gevlogen. En van zodra je kandidatuur de eerste schifting doorstaat, zal je nog aan de nodige fysieke, medische en psychologische tests onderworpen worden.

Pas jij volledig in dit plaatje? Waag dan zeker je kans en wie weet wordt jij wel de eerste mens die een voet zet op Mars!