Nieuws

Nintendo PlayStation prototype voor honderdduizenden dollars verkocht

Ja, dat lees je goed: een Nintendo PlayStation. Een van de weinige prototypes op deze wereld is voor de hoofdprijs verkocht.

In de consolewereld van vandaag de dag heb je drie grote spelers: Sony met PlayStation, Microsoft met Xbox, en Nintendo. Gezien de huidige verhoudingen zou je er niet meteen van uitgaan dat deze fabrikanten ooit met z’n tweeën of drieën een console gaan uitbrengen (crossplay is al moeilijk genoeg). Dit was echter wel het geval in 1991, toen de Nintendo PlayStation werd gemaakt vanwege een kortstondige samenwerking tussen de twee grote Japanse technologiefabrikanten.

Nintendo PlayStation prototype

Het product heet voluit Nintendo PlayStation Super NES CD-ROM Prototype. Wereldwijd zijn er ooit 200 prototypes van gemaakt. Helaas voor beide partijen bleek de samenwerking niet vruchtbaar (genoeg) te zijn, waardoor de Nintendo PlayStation nooit het levenslicht heeft gezien. Wat heet; 199 van de 200 prototypes zijn volgens Heritage Auctions vernietigd toen de deal werd afgeblazen. Het enige overgebleven model is nu via een veiling verkocht.

Het is niet zo heel vreemd dat er redelijk wat aandacht is voor een uniek prototype als de Nintendo PlayStation. Er waren volgens de veilingwebsite 57 biedingen binnengekomen voor het enige exemplaar dat er nog is. Het hoogste bod bedraagt maar liefst 360.000 dollar. Wie de persoon is die zo ontzettend veel geld over heeft voor deze console? Ondernemer Greg McLemore. Dit is de man achter sites als Pets.com en Toys.com, en daarmee heeft hij meer dan genoeg geld verdiend om dit prototype te kunnen veroorloven, zo meldt CNN.

McLemore heeft laten weten dat de Sony PlayStation op termijn in diverse tentoonstellingen te zien zal zijn. Momenteel onderhandelt McLemore met USC Pacific Asia Museum in California (VS) over een gaming evenement medio 2021, met daarin een rol voor de originele Nintendo PlayStation.

Verschillende eigenaren

De laatste Nintendo PlayStation op aarde stond oorspronkelijk op naam van Olaf Olafsson, in 1991 de CEO van Sony Computer Entertainment. In 2009 dook het product op tijdens een veiling van kantoorgereedschap, omdat het bedrijf waar Olafsson bij werkte failliet was gegaan. Iemand genaamd Terry Diebold kocht de Sony PlayStation voor 75 dollar, niet wetende hoe ontzettend uniek het apparaat eigenlijk was. Via Diebold kwam het product terecht bij Heritage Auctions. One hell of a ride dus.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business