Nieuws

Europese en Amerikaanse beurzen crashen door angst coronavirus en oliecrisis

Het is een slechte dag voor beleggers en investeerders. Zowel in Europa als in Amerika kleuren de beurzen donkerrood.

Het was vandaag een absolute horrordag voor de beurzen. Wereldwijd kleurden de cijfers van de koersen rood. De Europese beurzen zetten de negatieve toon in deze ochtend. De Eurostoxx 50, de index van de Europese beurs, opende vandaag met een daling van 5%. Inmiddels is dat percentage al gedaald tot meer dan 7%. Het absolute dieptepunt werd bereikt om 14u50, toen de koers 9% in het rood ging.

Ook de Bel20, de sterindex van de Brusselse beurs, toont ongeveer een gelijkaardige trend. In minder dan een half uur tijd daalde de koers met 7%. Doorheen de dag zagen we de koers weer gelijdelijk aan stabiliseren, maar in de namiddag werd er weer een fikse daling opgetekend. De huidige toestand is een daling van 6%.

Wall Street

Er werd deze ochtend door Europese beleggers en financiële experts dan ook al bang afgewacht wat de Amerikaanse beurzen zouden doen. En ook die volgden spijtig genoeg mee in die negatieve trend. De beurzen op Wall Street gingen ongeveer een uur geleden open. Alle belangrijkste indexen lieten negatieve cijfers optekenen. S&P 500 daalde met 7% en moest de handel daardoor zelfs tijdelijk stopzetten. Inmiddels is die wel weer geopend. Ook Dow Jones en Nasdaq staan zwaar in het rood.

Het slechte nieuws uit Wall Street zorgden dus ook voor een nieuwe dip op de Europese beurzen. Die zullen rond 16u een streep trekken onder een bewogen dag. Het zal wel met enige spanning zijn dat het verdere verloop van de beurzen in Wall Street zal gevolgd worden.

Één beeld zegt soms meer dan 1000 woorden.

Corona en olie

Het gebeurt maar zelden dat de beurzen wereldwijd op dezelfde dag klappen krijgen. Enkel gebeurtenissen die een globale impact hebben zoals oorlogen kunnen zoiets voor elkaar krijgen. En dezer tijden hebben we niet één, maar twee gebeurtenissen die daaraan voldoen.

Het eerste is natuurlijk het coronavirus. Aanvankelijk was het vooral de Chinese economie die op zijn rug lag door de uitbraak van het virus, maar intussen ontspringen nog weinig landen de dans. Dat komt omdat veel multinationals ofwel een deel van hun voorraadketen zien verstoord worden, ofwel hun afzetmarkten zien ingeperkt worden.

Maar plots is er ook een prijzenoorlog ontstaan in de olie-industrie tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Laatstgenoemde wilde met de OPEC-landen een akkoord bereiken over productievermindering. Rusland is het daar niet mee eens, waardoor beide landen hun bedrijven dan maar de opdracht gaven de oliekraan open te zetten. Door een toename in aanbod en een daling in vraag (mee veroorzaakt door het coronavirus), daalde de olieprijs op een paar dagen tijd met 30%.

De olieprijzen kelderen zwaard door een conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Nieuwe crisis in aantocht?

Een slechte dag hebben kan natuurlijk altijd, maar beursanalisten durven nu toch al aan de alarmbel trekken. Deze globale daling zou wel eens langere tijd kunnen aanhouden tot zolang de paniek rond het coronavirus niet verdwijnt. De eerste doemberichten over een nieuwe recessie steken zelfs al de kop op.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business