Nieuws

Apple vraagt patent aan voor technologie die scherm bedekt tegen gluurders

De technologie detecteert naar welk deel van het scherm je kijkt, en zorgt er voor dat de rest van het scherm onzichtbaar wordt voor wie mee wil kijken.

We hechten allemaal belang aan een beetje privacy als we op onze smartphone bezig zijn. Het is dan ook zeer irritant als mensen ongevraagd mee op je scherm zitten te gluren. Al helemaal als het een vreemde is op een bus of trein. Volgens Apple Insider zou Apple binnenkort wel eens een oplossing voor ongevraagde gluurders kunnen uitrollen.

Apple zou een patent hebben aangevraagd voor een technologie die delen van het scherm kan bedekken tegen gluurders. De technologie krijgt de moeilijke naam ‘Gaze-Dependent Display Encryption’. De patentaanvraag kan gelukkig gevonden worden via de website van het Amerikaanse Patent and Trademark Office voor wat meer informatie.

Gezichtsscanner

Concreet, als Apple de technologie effectief implementeert, zou een toestel uitgerust zijn met sensoren die detecteren welke delen van het scherm je actief aan het bekijken bent. Het display zal dan enkel dat gedeelte van het scherm zichtbaar maken. Iemand die vanop een afstandje even stiekem wil mee gluren zal dus niet in staat het scherm zichtbaar te maken. Zo ziet niemand waar je mee bezig bent, en ben je verlost van gluurders.

In principe bouwt het idee van Apple dus voort op de technologie die we al kennen in gezichtsscanner. Ook die zijn uitgerust met sensoren om te detecteren of de gebruikers naar het scherm kijkt. Echter maakt het daarbij naar welk gedeelte van het scherm je kijkt. Dus enkel een deel activeren naar waar iemand aan het kijken is, lijkt nog wel een stukje complexer te zijn.

Het feit dat Apple een patent voor de technologie heeft aangevraagd, hoeft niet te betekenen dat iPhones en iPads dit ook snel zullen ondersteunen. Soms laten bedrijven maar en idee registeren zodat de concurrentie er niet meer mee kan gaan lopen. Ga er dus zeker nog niet vanuit de iPad Pro 2020 of de iPhone 12 al bestand zullen zijn tegen gluurders.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Welke antivirussoftware gebruik jij?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business