Nieuws

Google lanceert pilotwebsite om te testen op coronavirus

Google heeft in samenwerking met de Amerikaanse regering een website gelanceerd waar mensen zich kunnen laten screenen voor tests op het coronavirus.

Gisteren meldde Reuters dat Google samen met de Amerikaanse regering aan een online platform aan het werken was om burgers beter te informeren over het coronavirus. Dat op zich is al opmerkelijk, want Google en de regering van Trump leven niet altijd op goede voet. Maar in tijden van crisis hebben ze hun geschillen even opzij gelegd.

Op de website kunnen burgers informatie vinden over de symptomen en risico’s van het virus. Ook kunnen burgers er een screening laten uitvoeren, om te weten of ze in aanmerking kunnen komen voor een test. In Amerika is het testmateriaal dat aanwezig is in ziekenhuizen onvoldoende om alle burgers te kunnen testen, dus moet een eerste screening er al voor zorgen dat mensen dit niet onnodig doen.

De website zal ook mee ontwikkeld worden door Verily, dat is een wetenschappelijk onderzoekscentrum dat ook binnen het portfolio van Alphabet valt, het moederbedrijf van Google

Pilotversie online

Het nieuws van Reuters was nog maar vers van de pers, of de een eerste pilotversie van de website is al online gegaan. Voorlopig gaat het nog om een zeer beperkte versie, die enkel kan gebruikt worden door inwoners van de San Francisco Bay Area in de staat Californië, omdat hier het hoogst aantal gekende gevallen is genoteerd. Op termijn moet het uitgroeien tot een platform dat over het hele land heen beschikbaar is.

Amerikaanse burgers moeten drie stappen doorlopen om een eerste test te kunnen uitvoeren. Allereerst moeten ze een Google account hebben of dit aanmaken. Daarna vullen ze de nodige toestemmingsformulieren in. Daar krijgen ze ook de waarschuwing dat hun persoonlijke gegevens zullen bewaard worden en opgestuurd mogen worden naar overheidsinstanties en medische instituten, ‘in het belang van de nationale gezondheid’. Daarna vullen ze een korte survey in van een vijftal minuten. Komen ze in aanmerking voor verdere tests, dan worden ze doorverwezen naar een extern mobiel testplatform. Enkele dagen later zouden ze een uitslag van die digitale test moeten ontvangen.

De aankondiging van de website deed de koers van Alphabet in ieder geval goed. Na een hele week te moeten delen in de klappen die de beurzen kregen, stegen de aandelen vrijdag met 9%.

Een screenshot van het testplatform. Afbeelding: CNBC

Het coronavirus COVID-19 is sinds vorige week uitgeroepen tot een globale pandemie. Dat heeft wereldwijd, ook in België, tot extreme voorzorgsmaatregelen geleid.

alphabetcoronavirusgoogleusa

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals