Telenet

Om alle leerlingen een eerlijke kans te geven om thuis onderwijs te kunnen krijgen via internet, geeft Telenet toegangscodes aan kinderen zonder internet thuis waarmee ze op publieke hotspots kunnen verbinden.

Advertentie

De uitbraak van het coronavirus COVID-19 legt veel sectoren in onze maatschappij stil. Ook het onderwijs is er niet aan kunnen ontsnappen. Scholen voorzien nog wel opvang voor kinderen waarvan de ouders niet thuis kunnen werken, maar lesgeven dat zit er niet meer in. Om de opleidingen toch niet helemaal te verwaarlozen, maken scholen gebruik van digitale leerplatformen zoals Bingel en Blackboard om leerlingen toch lessen en taken te kunnen geven.

Maar die onderwijsmethode discrimineert onbedoeld de kansarmen in onze maatschappij. Het lijkt vandaag de dag evident, maar er zijn nog steeds gezinnen in Vlaanderen die thuis geen internetverbinding hebben. Om hen een hand toe te reiken, lanceert Telenet een initiatief waarmee ze alle leerlingen een gelijke kans te geven.

Toegangscodes

Via toegangscodes zullen zij kunnen inloggen op de publieke Wi-Free hotspots van Telenet, waarmee klanten van Telenet kunnen connecteren wanneer er geen wifi-netwerk voor handen is. In totaal zijn er in Vlaanderen en Brussel zo’n 1,5 miljoen Wi-Free hotspots. Die codes kunnen de leerlingen opvragen bij hun school of sociale instanties zoals het OCMW. Daar hoeven de ouders uiteraard niet voor betalen.

Die toegangscodes zijn wel noodzakelijk. Telenet kan naar eigen zeggen omwille van juridische redenen de netwerken niet simpelweg ‘openzetten’. Zij moeten altijd weten wie er wanneer actief is op een Wi-Free netwerk. Met een code kunnen ze inloggen en zijn ze tot eind juni verbonden met de dichtstbijzijnde Wi-Free hotspot. Volgens Telenet zijn de netwerken voldoende gespreid zodat het in drukbevolkte gebieden geen probleem zou mogen vormen om vanuit thuis verbinding te maken. Deze Wi-Free verbindingen zijn niet altijd even stabiel, maar het zal kansarme leerlingen zeker uit de nood helpen.

Wi-Free

Klanten van Telenet kunnen eigenlijk zelf een Wi-Free hotspot aanmaken met hun modem. Ook openbare plaatsen zoals de scholen en bibliotheken kunnen signalen uitzenden via hun antenne. Het goede eraan is dat klanten daar zelf geen hinder van ondervinden. Als iemand gebruikt van jouw hotspot, dan zal dat geen invloed op je eigen internetsnelheid.

Ook voor zijn financieel welvarende klanten doet Telenet een kleine geste om het leed te verzachten. Het geeft dubbel zoveel mobiele data tot en met 3 april.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here