Nieuws

Sony toont controller PlayStation 5

De PlayStation 5 krijgt stilaan vorm. Na een hele hoop technische details heeft Sony nu ook het ontwerp van de controller voorgesteld.

Eind vorig jaar raakte de eerste technische details bekend over de DualSense, de controller van de PlayStation 5. Gisteren hebben we dan ook eindelijk het ontwerp te zien gekregen. Hoewel volgens Sony de meeste eigenschappen van de DualShock 4 controller van de PlayStation 4 behouden bleven, is DualSense zeker geen kopie van zijn voorganger.

Om enkele nieuwe functionaliteiten in te bouwen, moest het ontwerp van de controller aangepast worden. De meeste van die nieuwe functies raakte dus eind vorig jaar al bekend, bij de eerste voorstelling van de PlayStation 5. Zo wisten we al dat de controller haptische feedback zou kregen, om gamers meer ‘gevoel’ te geven. Die is ingebouwd via een elektromagnetische actuator die in beide handgrepen zit. Die laat je bijvoorbeeld het verschil voelen tussen de verschillende ondergronden in racegames.

Adaptive triggers

Een andere noemenswaardige nieuwigheid zijn de adaptive triggers in de L2- en R2-knop. Ook die moeten het gevoel verhogen tijdens het gamen. De weerstand van de knoppen zal zich aangepassen naar de situatie in de game. Zo zal je volgens Sony de spanning ervaren van een pijl en boog, en zal je in shootergames ook meer weerstand ervaren naargelang het soort vuurwapen dat je gebruikt.

In de controller zitten ook meerdere microfoons ingebouwd. Die maken het mogelijk om te communiceren tijdens online gamesessies, zonder daar een headset voor nodig te hebben. De Share-knop om gameplay live te streamen via PlayStation Network is wel verdwenen. Toch is de mogelijkheid om gameplay te streamen niet verdwenen volgens Sony. De Share-knop zal vervangen worden door een ‘Create-knop’, maar daarover zijn de details nog niet bekend gemaakt.

Fan van het ontwerp van de DualSense-controller? Afbeelding: Sony

Ontwerp console

Drie weken geleden trad Sony naar buiten met technische details over de PlayStation 5. Zo geraakt langzaam maar zeker meer bekend over de console. Één belangrijke vraag blijft echter nog onbeantwoord: hoe zal de console zelf er uitzien? Verschillende prototypes lekte al uit, maar een definitief ontwerp is tot op heden nog niet getoond door Sony. Dat zal vermoedelijk wel niet lang meer duren. De PlayStation 5 komt eind dit jaar uit, vlak voor de feestperiode.

Wordt dit het ontwerp van de PlayStation 5?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business