Nieuws

Domeinbeheerder ICANN verkoopt .org dan toch niet

ICANN
Na heel wat vijfen en zessen heeft internetdomeinbeheerder ICANN dan toch beslist om de verkoop niet te laten doorgaan.

Er werden al heel wat woorden aan vuil gemaakt. Mag/kan ICANN zomaar het .org-domein verkopen aan een privaat bedrijf? Het antwoord laten we in het midden. Maar ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) heeft alvast laten weten dat de verkoop van het .org domein niet zal doorgaan.

ICANN wil verdienen

En daarmee heeft de organisatie een deal afgeslagen van een miljard dollar. En dat is op zich niet zo gek. De domeinbeheerder is een pure non-profitorganisatie. Het is dus ook helemaal niet de bedoeling dat de organisatie geld verdient aan de verkoop van specifieke domeinextensies.

De .org domeinnaam wordt heel vaak door non-profit- en organisaties voor het goede doel gebruikt. Momenteel wordt die beheerd door een organisatie die de naam PIR draagt. Een dochter van Internet Society die op zijn beurt van ICANN is. PIR zou daarmee verkocht worden aan Ethos Capital voor een miljard dollar.

Die verkoop zou ook betekenen dat de .org domeinextensie op zichzelf niet meer beheerd wordt door een non-profitorganisatie. En daar knelt nu net het schoentje. Heel wat bedrijven en organisaties waren ook bezorgd dat de kostprijs voor het .org domein omhoog zou gaan. En dat net op een moment dat ICANN zijn prijs heeft laten zakken.

Ervaring

Los van deze enorme financiële deal waren er nog heel wat vragen bij de overdracht. Zo was ICANN zelf helemaal niet overtuigd van het feit dat Ethos meer dan 10 miljoen domeinnamen op een degelijke manier kon gaan beheren. Bovendien maakte Ethos Capital niet openbaar wie er achter de 1 miljard dollar zat. Een vaag gegeven dus waarbij ICANN de juiste beslissing lijkt gemaakt te hebben.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business