Sony IMX500 IMX501

Sony kondigt vandaag twee intelligent vision sensoren aan. Deze zijn voorzien van ondersteuning voor AI om nog sneller data te verwerken.

Advertentie

Sony kondigt vandaag de lancering aan van twee intelligent vision sensoren aan, de eerste beeldsensoren ter wereld met aan boord de mogelijkheid om artificiële intelligentie te verwerken. Dit zorgt ervoor dat de sensor geprogrammeerd kan worden met AI afhankelijk van de situatie. Het gaat om de IMX500 en IMX501 sensoren.

Momenteel gebeurt de verwerking van informatie die verzameld wordt door de sensor binnen de camera of via de cloud op een server, maar deze nieuwe sensoren zijn dus in staat om zelf informatie te verwerken via het gebruik van AI. Dit zorgt voor snellere dataverwerking en data overdracht, verhoogt de privacy door alleen essentiële informatie te verwerken, en bespaart energie. 

AI-toepassingen in retail

Voorlopig blijven de toepassingen van de nieuwe sensoren beperkt tot professionele omgevingen, waar ze bijvoorbeeld toegepast kunnen worden in retail omgevingen. De programmeerbaarheid van de sensoren zorgt ervoor dat eenzelfde camera bijvoorbeeld gebruikt kan worden om mondmaskers te detecteren of bezoekers te tellen, maar ook dienst kan doen in de rekken om de voorraad bij te houden. Ook op het vlak van smart mobiliteit zijn er verschillende toepassingen te bedenken voor bijvoorbeeld zelfrijdende wagens. 

Enkele toepassingen van de nieuwe sensoren.

Wat met consumententoepassingen?

Uiteraard zullen we deze sensoren in de toekomst ook terug gaan vinden in toepassingen voor consumenten, al werd hier nog door Sony nog over gezwegen. Het lijkt echter perfect mogelijk om dit soort sensoren te gebruiken om gezichtsdetectie in een systeemcamera te verwerken, waardoor er weer processorkracht vrijkomt voor andere taken. Het lijkt ook zeer realistisch om de technologie te gaan gebruiken voor gaming toepassingen. Sony zou bijvoorbeeld perfect hardware op de markt kunnen brengen vergelijkbaar met de Kinect van Microsoft of de Eye Toy die we nog kennen van de PlayStation 2. 

Meer duiding over hoe de sensoren te werk kunnen gaan.

Prijs Sony IMX500 en IMX501

De eerste samples van de IMX500 zijn sinds april beschikbaar, de IMX501 vanaf juni. In de toekomst mogen we ook varianten van deze twee sensoren verwachten. De IMX500 kost 10.000 Japanse Yen (86 euro), de IMX501 20.000 (172 euro).

Wie meer informatie zoekt over deze sensoren kan best onderstaande video even bekijken. 

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here