X Æ A-12 was toch net iets te gek voor de staat Californië. Maar de nieuwe naam is niet zoveel beter.

Drie weken geleden mocht Elon Musk zijn nieuwste zoon verwelkomen. De baby, ondertussen al Musks zevende kind, was al enkele uren na zijn geboorte uitgegroeid tot een heuse internetsensatie. Dat komt omdat Elon Musk en zijn partner Grimes, ook gekend als Claire Elise Boucher, en wel heel bijzondere naam hadden gekozen: X Æ A-12. De naam zou verwijzingen naar wiskunde, artificiële intelligentie en het favoriete vliegtuig van Musk en Grimes.

Of je de naam mooi vindt of niet, is een kwestie van persoonlijke smaak. Wel werd al snel beweerd dat het kind misschien een andere naam zou moeten krijgen. De staat Californië verbiedt namelijk het gebruik van cijfers, vreemde tekens of emoji’s in de naam. Nu is bekend geraakt dat de naam X Æ A-12 niet toegelaten wordt.

Romeinse cijfers

Musk en Grimes moeten dus naar een nieuwe naam zoeken voor hun eerste zoon. Maar dat die niet ‘John’ of ‘Pete’ zou heten, stond in de sterren geschreven. Grimes maakte gisteren de nieuwe naam van het kind bekend: X Æ A-Xii. Het enige subtiele verschil is dus dat de 12 geschreven wordt in Romeinse cijfers. Een verbetering? Hopelijk voor Grimes en Musk, misschien minder voor de baby, staat Californië deze nieuwe schrijfwijze wel toe.

Wie er nog steeds niet uit is hoe je de naam moet uitspreken, dat moet als volgt: ‘X Ash A Twelve’. Maar omdat A-12 of A-Xii verwijst naar het vliegtuig Archangel, denken veel mensen dat je het als ‘X Ash Archangel’ moet uitspreken.

Toegelaten in België?

Is het toegelaten om in België je kind X Æ A-12 te noemen? Volgens de wet wel. De Belgische staat legt in theorie geen beperkingen op het toekennen van een voornaam. Er zijn wel bepaalde situaties waarin een voornaam kan geweigerd worden.

De staat kan bijvoorbeeld weigeren als de naam verwarrend kan zijn (een meisje Mark noemen of een jongen Elisabeth), schade kan toebrengen aan derden (een familienaam als voornaam kiezen) of de naam kan het kind schade aanbrengen omdat hij te absurd of aanstootgevend is (zo zal je je kind nooit Adolf Hitler mogen noemen). We wachten tot iemand in België een kind X Æ A-12 probeert te noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here