Hackers brengen jailbreak uit voor iOS 13.5

Een groep hackers heeft een jailbreak uitgebracht die toepasbaar is voor alle iPhones en iPads, zelfs degene met de laatste versie van het besturingssysteem iOS.

Unc0ver, een berucht hackerscollectief dat al vaker de beveiliging van Apple heeft weten omzeilen, heeft een nieuwe jailbreak gelanceerd voor alle iPhones en iPads die draaien op iOS 11 of nieuwer. De jailbreak zou zelfs werken voor de allerlaatste versie van het besturingssysteem iOS 13.5. Een jailbreak is een truc om software te installeren op producten van Apple die niet door Apple erkend worden. Apple blokkeert, anders dan Android, uit beveiligingsoverwegingen niet-erkende softwaretoepassingen.

Ontsnappen uit de gevangenis

De jailbreak maakt gebruik van zeroday-kwetsbaarheid in iOS. Maar welke dat precies is, daar geven de hackers van Unc0ver geen informatie over vrij. Dat doen ze ongetwijfeld om het voor Apple moeilijker te maken een patch te ontwikkelen die de jailbreak kan bestrijden. Als je je toestel zou rebooten, dan wordt de jailbreak ongedaan gemaakt, maar dit kan via het opnieuw opstarten van de tool weer hersteld worden.

Op de website RedmondPie is een lijst te vinden van 150 apps die dankzij de jailbreak kunnen geïnstalleerd worden. Het downloaden van die apps moet via de AltStore, een appwinkel voor niet-erkende iOS-apps. De AltStore is uitgerust met een software die iOS om de tuin leidt om de apps te kunnen installeren.

Niet zonder risico’s

Jailbreaks kunnen onder andere gebruikt worden om apps te installeren die niet in de App Store aangeboden worden, of een iPhone vrijer te kunnen aanpassen. Beveiligingsonderzoekers installeren ze ook om iPhones te kunnen onderzoeken. Experts raden het gebruik van jailbreaks wel sterk af. Het maakt een toestel veel kwetsbaarder voor kwetsbaarheden en aanvallen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business