Nieuws

Crew Dragon van SpaceX met succes gelanceerd

Tweede keer goede keer voor SpaceX en NASA. De Crew Dragon is gisteren na een succesvolle lancering kunnen vertrekken naar het ISS.

De lancering van de Crew Dragon zou normaal gezien woensdagavond hebben plaatsgevonden, maar zoals je ondertussen al weet, gooide het slechte weer roet in het eten. Ook gisteren maakte de weergoden het spannend, en werd al rekening gehouden met een nieuw uitstel naar zondag. Maar een uur voor de lancering klaarde de hemel van Florida op, en kon de lancering toch gewoon doorgaan.

Om ongeveer half 10 ’s avond in onze tijd kon de Falcon 9, een gigantische raket gebouwd door SpaceX, gelanceerd worden. De raket had aan boord de ruimtecapsule Crew Dragon, eveneens gebouwd door SpaceX. Die capsule wordt al enkele jaren gebruikt om vracht te vervoeren naar het ISS, maar voor het eerst had ze twee astronauten van NASA aan boord.

Een beeld van de astronauten aan boord van Crew Dragon. Afbeelding: NASA

Amerikaanse vlag

De lancering van gisterenavond verliep zonder enige incidenten, en de astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zijn nu weg op naar het onderzoeksstation ISS. Al een kwartier na de lancering was er een eerste contact met de astronauten. Zij bedankten NASA en SpaceX voor de ‘ongelofelijke lancering’.

De tocht naar het ISS zal ongeveer 19u in beslag nemen, wat betekent dat de Crew Dragon over enkele uren al zal aankomen aan het ISS. Het belangrijkste deel van deze missie moet dan komen. Als ze er in slagen om aan te koppelen, dan kan men definitief van een geslaagde missie spreken. De astronauten zullen daarna 110 dagen verblijven in het ISS.

Voor Douglas Hurley zal de missie ongetwijfeld nostalgisch aanvoelen. Hij zat in 2011 ook al aan boord van de allerlaatste vlucht van de spaceshuttle Atlantis. Om de spaceshuttle te eren die meer dan 15 jaar lang astronauten vervoerde, liet Hurley een Amerikaanse vlag achter in het ISS. Die zal hij waarschijnlijk bij zijn terugkomst meenemen.

Historische lancering

De lancering van de Crew Dragon wordt al wekenlang ‘historisch’ genoemd, en met goede redenen. Het is een eerste belangrijke mijlpaal in het gezamenlijke project van NASA en SpaceX. Voor NASA is het de eerste missie sinds 2011 die vanuit Amerikaanse bodem vertrekt. De voorbije jaren vertrokken die altijd vanuit Rusland, wat toch altijd een kleine smet was op de trots van de Amerikaanse ruimtevaart.

Maar ook voor SpaceX is dit een belangrijk moment. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk is het eerste commerciële bedrijf dat een geslaagde bemande raketvlucht kan uitvoeren. SpaceX troeft daarmee concurrenten als Boeing en Virgin af. De lancering van gisteren is een grote stap richting de commerciële ruimtevaart. Het einddoel van SpaceX is dat op termijn niet enkel astronauten, maar ook (steenrijke) toeristen een expeditie in de ruimte kunnen maken. Een geëmotioneerde Elon Musk noemt de lancering zelfs een ‘eerste stap naar een beschaving op Mars’.

Elon Musk schreeuwt het uit van vreugde. Afbeelding: NOS

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen van de Crew Dragon en zijn bemanning? Je kan het nog steeds allemaal volgen via een livestream!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business