WhatsApp polls

300.000 WhatsApp-accounts waren een tijdlang te vinden via de zoekmachine van Google. Het probleem werd ondertussen opgelost.


Een fout in de Click to Chat functionaliteit van WhatsApp heeft ervoor gezorgd dat 300.000 telefoonnummers open en bloot in Google Search terecht zijn gekomen. De fout werd ontdekt door een beveiligingsexpert en werd ondertussen opgelost.

300.000 gebruikers getroffen

Click to Chat laat je als WhatsApp-gebruiker toe om een link te maken met je telefoonnummer zodat je dat makkelijk kan delen met derden. Dat kan handig zijn, want je kan er ook vooraf ingestelde tekst aan koppelen, zoals bijvoorbeeld de boodschap dat je contact opneemt over een tweedehands zoekertje. Het probleem hier was echter dat de links niet voorzien waren van een robot.txt-bestand, dat er normaal voor zorgt dat zoekmachines de url negeren. Beveiligingsexpert Athul Jahram liet weten dat het over 300.000 nummers ging die makkelijk gevonden konden worden door op Google naar “site:wa.me” te zoeken.

Probleem al eerder opgemerkt

Facebook, moederbedrijf van WhatsApp, laat weten dat het al even op de hoogte was van het probleem en voor een oplossing heeft gezorgd. De gegevens die Jahram op Google tegenkwam zouden nog oude resultaten zijn geweest. Ondertussen zijn deze ook verdwenen uit de zoekmachine. 


Het is niet duidelijk of er ook effectief misbruik werd gemaakt van de gegevens, bijvoorbeeld voor het uitvoeren van spamgesprekken. 


Sven schrijft graag over smartphones, e-bikes, gaming en alles wat met computers te maken heeft. Daarnaast schrijft hij dagelijks over fotografie en combineert hij die hobby met reizen.