Nieuws

Dossier cyberverzekeringen: de zin en onzin

Cyberverzekering
Mensen en bedrijven verzekeren zich tegenwoordig heel uitgebreid. Naast de gekende brand-, diefstal- en juridische-polissen is de vraag naar een cyberverzekering de laatste jaar pijlsnel omhoog geschoten.

Maar hoe komt dat? En vooral, heeft zo’n cyberverzekering wel nut? Ieder jaar worden honderden kmo’s en grote bedrijven het slachtoffer van buitenlandse cyberaanvallen. Uit onderzoek van Unizo blijkt dat 4 op 10 kmo’s in België slachtoffer is geweest van cybercriminelen op een bepaalde manier. Vaak gaat het om ransomware die gemaakt is om op industriële schaal schade te berokkenen en/of te gaan lopen met data. Cyberverzekeringen bestaan eigenlijk al een kleine tien jaar.

Doordat het aantal cyberaanvallen vooral in de laatste 5 jaar gestegen is, is dus ook de vraag naar digitale verzekeringen pas de laatste jaren pijlsnel omhoog geschoten. Veel bedrijven proberen zich dus te verdedigen door zich een cyberverzekering aan te schaffen. Volgens Thomas Christians van verzekeraar AIG stijgt het aantal kmo’s met een cyberverzekering ieder jaar en is er sinds 2015 zelfs een verdubbeling. Volgens Christiaens gaat het dan vooral om kmo’s omdat België hét kmo-land bij uitstek is.

Wat is een cyberverzekering?

Een verzekering die een bedrijf of individu verzekert tegen cyberaanvallen, hacking, systeeminbraak, verlies van data en gegevensdiefstal.

Vaak zijn cyberaanvallen een financiële slag in het gezicht van bedrijven. Data wordt gestolen, productieprocessen moeten worden stilgelegd en medewerkers worden naar huis gestuurd. En dan wordt er nog niet gesproken over de imago-schade want vaak stelt men zich vragen bij de manier waarop het bedrijf zijn IT-security dan heeft aangepakt. Eén van de grootste slachtoffers van ransomware is de Noorse aluminiumgigant Norsk Hydro. Een LockerGoga-aanval heeft naar schatting voor 53 miljoen euro aan schade gekost. Heel wat verzekeraars willen daar nu met nieuwe producten op inspelen.

Blijf investeren in cybersecurity en probeer kwaadwilligen buiten te houden.

Wat en hoe

In een cyberverzekering zitten heel wat aparte onderdelen. Meestal gaat het dan om schade door ddos-aanvallen, schade door ransomware, schade bij afpersing waarbij losgeld moet betaald worden enzovoort. Tegenwoordig bieden verzekeraars ook onderdelen aan als een verzekering tegen repuatieschade en natuurlijk de schade aan apparatuur. Want heel wat bedrijven moeten na zo’n aanvalle niieuwe hardware aanschaffen en natuurlijk ook extra IT-krachten betalen. Vandaag bieden veel verzekeraars ook een preventiepakket aan. Dat kan gratis in je verzekering zitten of tegen een extra vergoeding zijn.

Bijvoorbeeld KBC geeft met specialisten advies aan ondernemingen hoe ze zich beter kunnen beveiligen tegen cybercriminelen. Want laat één ding duidelijk zijn: een cyberverzekering staat niet gelijk aan beveiliging. We nemen even de KBC-cyberverzekering voor ondernemers erbij om te schetsen welke onderdelen nu deel uitmaken van zo’n verzekering.

Volgens KBC is een cyberverzekering een schadeverzekering. Die beschermt je onderneming tegen de gevolgen van hacking, datalekken, cyberaanvallen en systeeminbraken. De website van de Belgische bank claimt zelfs dat het jouw beschermt als jij of je werknemers die schade zelf hebben veroorzaakt.

Herstellingskosten

In eerste instantie betaalt de verzekering je herstellingskosten van je netwerk en andere apparatuur terug.

Bijstand

Een 24/7 cyber-helpdesk waar je naar kan bellen in noodgevallen. Binnen een bepaalde tijd zorgt de verzekering voor experts die je gaan bijstaan in het proces.

Preventie

Een derde belangrijke pijler in de cybersecurtiy van je bedrijf is preventie. Daarom kiest een bank als KBC er ook voor om je onderneming onder de loep te nemen hoe je schade kan voorkomen. Dat doen ze aan de hand van een netwerkscan, GDPR-check en communiatiecheck met een PR-bureau voor crisiscommunicatie.

Vergoeding

Als dan blijkt dat je inkomsten hebt misgelopen door zo’n cyberaanval kan je optioneel een vergoeding van de bedrijfsschade aanvragen.

Een cyberverzekering is geen must, maar in veel gevallen wel een nuttige toevoeging.

Heeft het zin?

Maar volgens Cyber Securty expert Dr. Maxime Repaille mogen bedrijven niet op hun lauweren gaan rusten als ze een cyberverzekering hebben afgesloten. Volgens Repaille is zo’n verzekering zeker een goede aanvulling in je bestaande portfolio maar mag het niet gezien worden als een alternatief voor je investeringen in cybersecurity.

Een cyberverzekering kan je onderneming wel beschermen voor financiële schade, ook dat is natuurlijk een belangrijke factor en bevestigd de zin van dergelijke verzekeringen. Maar, ondernemers moeten zich ervan bewust zijn dat ze altijd in beveiliging zullen moeten blijven investeren. Want laat dat nu zijn waar die verzekering je niet tegen kan beschermen. Verzekeraars mogen nog zo preventief mogelijk te werk gaan, hun product zal nooit 100% van de schade en problemen kunnen tegenhouden.

Volgens security specialist Repaille blijven investeringen in cybersecurity dus nodig. Of de verzekeraar nu terugbetaald of niet. Hij benadrukt dat de reputatieschade, deals die niet doorgaan en andere bijkomende schade nooit kunnen gedekt worden door zo’n verzekering. Investeren in beveiliging en back-ups blijft dus nodig. Het is ook belangrijk om te beseffen dat een verzekeraar altijd een verzekeraar zal blijven en een risicoanalyse zal opmaken van je bedrijf. Als het risico te groot is om je bedrijf te beschermen tegen cyberaanvallen zal je alsnog moeten investeren.

Conclusie

Een cyberverzekering is in ieder geval een belangrijke pijler in je verzekeringenportfolio en kan tegenwoordig zelfs voor particulieren interessant zijn. We mogen – zowel als particulier als bedrijf – niet vergeten een oogje in het zeil te houden en te blijven investeren in cybersecurity. Vermoedelijk zal het aantal aanvallen de komende jaren blijven stijgen en worden hackers alsmaar innovatiever. Een cyberverzekering afsluiten kan dus zeker geen kwaad, maar blijf zelf waakzaam!

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business