Kobalt
Kobalt komt in veel gevallen uit Congo.

Autobouwers zoals Tesla moeten vechten om het schaarse kobalt op onze planeet. De prijzen rijzen de pan uit maar Tesla heeft zich veiliggesteld.

De vraag naar elektrische wagens is de laatste jaren pijlsnel omhoog geschoten. Een groot aandeel daarvan gaat naar de verkoop van het Amerikaanse Tesla. Maar hoe dan ook hebben elektrische wagens enorme batterijen nodig om een degelijke actieradius aan te bieden. En die batterijen hebben op hun beurt kobalt nodig. Het schaarse mineraal dat niet zomaar voor het grijpen ligt.

Tesla en Glencore

Dus heeft Tesla een nieuwe deal gesloten met het Zwitserse Glencore. Een deal die lichtjes controversieel is, aangezien Glencore al jaren in opspraak komt over de manier waarop het aan kobaltwinning doet en daarbij ook kinderarbeid inzet.

Toch blijkt uit bronnen van Bloomberg dat Tesla ervoor heeft gekozen om de komende jaren 6000 ton kobalt per jaar af te nemen bij Glencore. Die heeft twee industriële mijnen in Congo, de grootste kobaltexporteur ter wereld.

Schaars mineraal

Als je weet dat kobalt een zeer schaars goedje is dan heeft Tesla ergens wel gelijk met deze deal. De overeenkomst betekent dan ook dat de bouwer van elektrische wagens zich voor de komende jaren veilig heeft gesteld van kobalt. Op die manier zet het zich meteen uit de strijd tussen concurrenten en kunnen nieuwe auto’s en batterijen zonder moeite geproduceerd worden.

Toch blijkt Elon Musk al een aantal jaren bezig steeds minder kobalt te gebruiken in batterijen. Tot op vandaag is het mineraal nog 100% nodig. Maar nieuwe technologieën beloven alvast veel goed, in de toekomst zou kobalt zelfs niet meer nodig zijn in batterijen. Een kleine vergelijking: uit verschillende onderzoeken blijkt dat een Tesla Model 3 vier keer minder kobalt bevat dan de accu’s van de Volkswagen ID.3 en nieuwer.

Gerelateerde artikelen

Tesla werkt aan accu’s zonder kobalt met Chinese CATL

Voor de Tesla Model 3 is het bedrijf in vergevorderde onderhandelingen om batterijen te ontwikkelen die niet langer kobalt nodig hebben.

IBM ontwikkelt kobaltvrije elektrische batterij

IBM denkt aan de toekomst; een kobaltvrije batterij die goedkoper is en sneller kan opladen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here