Nieuws

Tesla sluit controversiële deal opnieuw met Glencore voor kobaltwinning

Kobalt
Kobalt komt in veel gevallen uit Congo.
Autobouwers zoals Tesla moeten vechten om het schaarse kobalt op onze planeet. De prijzen rijzen de pan uit maar Tesla heeft zich veiliggesteld.

De vraag naar elektrische wagens is de laatste jaren pijlsnel omhoog geschoten. Een groot aandeel daarvan gaat naar de verkoop van het Amerikaanse Tesla. Maar hoe dan ook hebben elektrische wagens enorme batterijen nodig om een degelijke actieradius aan te bieden. En die batterijen hebben op hun beurt kobalt nodig. Het schaarse mineraal dat niet zomaar voor het grijpen ligt.

Tesla en Glencore

Dus heeft Tesla een nieuwe deal gesloten met het Zwitserse Glencore. Een deal die lichtjes controversieel is, aangezien Glencore al jaren in opspraak komt over de manier waarop het aan kobaltwinning doet en daarbij ook kinderarbeid inzet.

Toch blijkt uit bronnen van Bloomberg dat Tesla ervoor heeft gekozen om de komende jaren 6000 ton kobalt per jaar af te nemen bij Glencore. Die heeft twee industriële mijnen in Congo, de grootste kobaltexporteur ter wereld.

Schaars mineraal

Als je weet dat kobalt een zeer schaars goedje is dan heeft Tesla ergens wel gelijk met deze deal. De overeenkomst betekent dan ook dat de bouwer van elektrische wagens zich voor de komende jaren veilig heeft gesteld van kobalt. Op die manier zet het zich meteen uit de strijd tussen concurrenten en kunnen nieuwe auto’s en batterijen zonder moeite geproduceerd worden.

Toch blijkt Elon Musk al een aantal jaren bezig steeds minder kobalt te gebruiken in batterijen. Tot op vandaag is het mineraal nog 100% nodig. Maar nieuwe technologieën beloven alvast veel goed, in de toekomst zou kobalt zelfs niet meer nodig zijn in batterijen. Een kleine vergelijking: uit verschillende onderzoeken blijkt dat een Tesla Model 3 vier keer minder kobalt bevat dan de accu’s van de Volkswagen ID.3 en nieuwer.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business