Google Factcheck

Nog veel te vaak zijn niewsitems of afbeeldingen op Google niet gecontroleerd op hun echtheid en zit er hier en daar wat manipulatie achter.

Advertentie

Wie voortaan afbeeldingen opzoekt via Google Afbeeldingen zal een soort factchecklabel te zien krijgen. Dat label verschijnt als je een resultaat aanklikt, Google geeft dan aan of er mogelijk iets fout is met de afbeelding die je ziet.

Google Afbeeldingen

Het is niet de bedoeling dat de zoekmachinegigant de labels zelf gaat toevoegen, dat is het werk voor de andere kant. Onder de afbeelding komt er dan in tekst bij te staan dat de website of factchecksite zegt dat een afbeelding fake of gemanipuleerd is.

Die controle op echtheid wordt gedaan door externe partijen. De factcheck zelf wordt uitgevoerd aan de hand van het ClaimReview-formaat dat via opensource allemaal factcheckwebsites gebruikt om hun labels of waarschuwingen te publiceren zodat bijvoorbeeld Google ze kan tonen in News of Afbeeldingen.

Fact Check Explorer

Sinds kort heeft de zoekmachinegigant ook een Fact Check Explorer. Een soort extra Google Search waarbij je kan gaan opzoeken of bepaalde feiten al gecontroleerd zijn op echtheid of eventuele manipulatie. Op die manier probeert het bedrijf steeds meer fake news tegen te houden en hoopt het ook dat gebruikers zelf vaker de klik gaan maken dat sommige zogenaamde nieuwsfeitjes wel eens heel fake kunnen zijn.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here