huawei

Ondanks alle problemen die het bedrijf boven het hoofd hangen, kan Huawei toch goede financiële resultaten voorleggen in de eerste helft van dit jaar.


Het Chinese telecombedrijf Huawei heeft de financiële resultaten voor het eerste half jaar van 2020 bekend gemaakt. In het bijhorende persbericht kunnen we lezen dat de omzet tijdens de eerste zes maanden van het jaar steeg tot 454 miljard Chinese yuan, omgerekend zo’n 57 miljard euro. In vergelijking met vorig jaar is dat een stijging van ongeveer 13%.

Meer dan de helft van die omzet wordt gehaald uit de verkoop van consumentenelektronica, omgerekend meer dan 32 miljard euro. De 4G-netwerken over heel de wereld en de 5G-netwerken in Azië waren goed voor een omzet van 20 miljard euro of 35% van de totale omzet, de afdeling ‘enterprises’ haalde de overige 5 miljard of 8% binnen. Huawei maakt verder geen onderverdeling per regio of productcategorie.

Een moeilijk jaar

Dat de omzet van Huawei gestegen is in vergelijking met vorig jaar, is toch opmerkelijk te noemen. Het was namelijk pas aan het eind van de eerste helft van 2019 dat de handelsban van kracht ging. Huawei anticipeerde zelf op een heel moeilijk 2020, maar dat lijkt voorlopig nog mee te vallen. Dat betekent niet dat het bedrijf vlotjes door de tweede helft van 2020 zal fietsen. Huawei blijft worstelen met de gevolgen van de handelsban, die inmiddels ook voor een jaar verlengd is. Het blijft het populairste merk in China, maar door de afwezigheid van Google-apps kan het bedrijf met zijn smartphones eigenlijk niet meer concurreren met Apple en Samsung.


Ook lijkt het bedrijf de strijd om 5G stilaan te gaan verliezen in Europa. In veel landen is een definitieve beslissing over Huawei nog niet gemaakt, maar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk kondigde al een plan aan om Huawei uit huidige en toekomstige mobiele netwerken te faseren.

Over al die uitdagingen en de mogelijke gevolgen ervan op toekomstige financiële resultaten, daar rept Huawei met geen woord over in het rapport. Het bedrijf wil vooral de nadruk leggen op de nood aan samenwerking met betrouwbare partners. Huawei sluit de persaankondiging af met de belofte dat het al zijn toekomstige beloften en verplichtingen aan haar partners zal nakomen.


Deze redacteur heeft een niet te stillen nieuwsgierigheid. Schrijft en denkt graag na over de impact die technologie heeft op onze maatschappij.