De rechtbank vond het niet nodig een wachtwoord in te stellen om de Zoom-meeting te beveiligen voor ongewenste deelnemers. Een grote fout.

Advertentie

De 17-jarige Amerikaan Graham Clark uit Florida werd eerder deze week in verdenking gesteld voor de grootschalige Twitter-hack van 15 juli. Er hangen hem onder meer aanklachten voor diefstal en cyberfraude boven het hoofd. De advocaat van Clark had zelf op de hoorzitting gevraagd om de borgsom 750.000 dollar (632.801 euro) te verlagen. Die vonden ze onredelijk, aangezien de tiener via de hackersaanval lang niet zo veel geld wist af te troggelen.

Om de social distancing-maatregelen te respecteren (de staat Florida kent al weken een sterke heropleving van het coronavirus) werd de hoorzitting via de videochatapplicatie Zoom georganiseerd. Maar niet om die reden zou het ongewone hoorzitting worden. Het duurde niet lang voor er mensen binnenbraken om de hoorzitting te verstoren. Het begon nog redelijk onschuldig met het afspelen van muziek, maar nadien werd de schermdeelfunctie misbruikt om pornografie te tonen. De verstoringen liepen zo uit de hand dat de rechter de zitting tijdelijk opschortte.

Geen wachtwoord

De rechtbank in Florida heeft de problemen wel volledig zelf over zich afgeroepen. Ze hadden namelijk geen wachtwoord ingesteld om de Zoommeeting te beveiligen. Doe je dat niet, dan kan iedereen die het ID-nummer van de meeting heeft deze betreden. Hoe zij er aan kwamen en of dit kennissen van de hacker waren, dat is onbekend. Het verstoren van onbeveiligde Zoommeetings gebeurde in de eerste maanden van de pandemie zo frequent dat er zelfs een nieuwe term voor is uitgevonden: Zoombombing.

Zoombombing kan je eigenlijk heel eenvoudig voorkomen. Naast het instellen van een wachtwoord, kan je ook een wachtrij instellen en het delen van schermen uitschakelen. Maar van die instellingen was de rechter blijkbaar niet van op de hoogte. Bij een volgende hoorzitting zullen ze die beginnersfouten wellicht niet meer maken.

De verstoringen hebben de zaak van Graham Clark ook niet bepaald geholpen. De rechter besliste om de borgsom niet te verlagen. Clark is één van de drie hoofdverdachte in het onderzoek naar de Twitter-hack. De andere verdachten zijn de 19-jarige Mason Sheppard en de 21-jarige Nima Fazeli.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here