Nieuws

Smart speakers ook gebruikt als alibi in een rechtszaak

Bewaarde gegevens van een Amazon Echo of Google Home worden niet enkel gebruikt om de technologie te verbeteren. Ook politieonderzoeken hebben er baat bij.

Dat gebruikersgegevens van smart speakers zoals de Amazon Echo of Google Nest worden bewaard en gebruikt is geen geheim meer. Google vroeg begin augustus zelfs expliciet aan gebruikers om deze gegevens te mogen gebruiken om de technologie te verbeteren. Maar naast gebruik door de bedrijven zelf kunnen deze gegevens ook opgevraagd worden als bewijsstukken in gerechtelijke onderzoeken.

Getuige bij moord

Zoals in het onderzoek naar de moord op Silvia Galva die dateert uit juli 2019. De advocaat van haar vriend riep hiervoor een opmerkelijke getuige op: hun Amazon Echo smart speaker. Om te kunnen bewijzen dat de man onschuldig zou zijn kunnen de opnames van de speaker gebruikt worden.

In feite krijgt Amazon wel vaker aanvragen om gebruikersgegevens van deze apparaten te mogen gebruiken. Voor de eerste helft van 2020 zou zo’n 3000 keer gevraagd zijn om beroep te kunnen doen op de data van de Amazon Echo, waarvan 177 keer ook buiten de Verenigde Staten. Het eerste voorval is terug te leiden tot 2016. Tot een rechtszaak waarin de data gebruikt werden heeft het toen niet geleid.

Audio-opnames en smart home data

Net zoals het in beslag nemen van computers en mobiele apparaten wordt het raadplegen van smart home data dus steeds meer gangbaar, zo stelt Wired. In de zaak van Galva ging het voornamelijk over opgenomen audio. Toch kan de smart speaker ook een bewijsstuk zijn indien de gebruiker bewust geen opnames bijhoudt. Denk bijvoorbeeld aan alleenstaanden. Zo wordt de smart speaker een huisgenoot die kan bewijzen dat je wél thuis was. Wie deed anders het licht aan en speelde je favoriete serie op Netflix af?

De eerste aanvraag in 2016 om gebruikersgegevens te gebruiken werd door Amazon initieel geweigerd. Dit doet denken aan het voorval tussen Apple en de FBI. Terwijl de FBI toen geen toestemming kreeg van Apple heeft Amazon uiteindelijk toch toegegeven. Toch beantwoorde Amazon dit jaar slechts de minderheid van de aanvragen.

De adoptiegraad van smart speakers in Vlaanderen is nog zodanig laag dat we naar alle waarschijnlijkheid niet snel een gelijkaardige situatie zullen meemaken hier.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business