Nieuws

Bestuurder van zelfrijdende wagen Uber aangeklaagd voor moord na ongeluk in 2018

In 2019 werd beslist om Uber niet aansprakelijk te stellen voor het dodelijke ongeval. Nu wordt de bestuurder, Rafaela Vasquez, wel aangeklaagd voor moord.

In maart van 2018 was Uber volop bezig met het testen van zelfrijdende wagens in Arizona in de Verenigde Staten. De tests gebeurde gewoon op de openbare weg door testpersoneel die achter het stuur van de autonome wagen zaten om in te kunnen grijpen wanneer er iets zou gebeuren. Eén van de zelfrijdende auto’s van Uber reed toen de 47-jarige Elaine Herzberg aan, die met de fiets aan de hand vlak achter het zebrapad over stak.

Dodelijk ongeval

Herzberg overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen. De auto zou gereden hebben aan een snelheid van 65 kilometer per uur en volgens ooggetuigen niet zijn afgeremd voor het slachtoffer. De testpersoon in de wagen, Rafaela Vasquez, heeft ook niet op tijd kunnen ingrijpen. In beelden van een camera gericht op de bestuurder is te zien hoe Vasquez enkele seconden voor het ongeluk naar haar schoot aan het kijken was. Naar verluidt was ze op haar smartphone een aflevering van The Voice aan het bekijken.

Moord door nalatigheid

De aanklacht werd in augustus al goedgekeurd en Vasquez werd op dinsdag officieel aangeklaagd voor moord door nalatigheid. Op zo’n aanklacht staan straffen van 2,5 jaar gevangenis op. Wanneer moord door nalatigheid optreed in een situatie met een ‘gevaarlijk voorwerp’, zoals de zelfrijdende auto van Uber, loopt de straf op tot zes jaar.

Uber vrijgesteld van schuld

In 2019 werd Uber vrijgesteld van schuld. De aanklager oordeelde toen dat er geen basis was voor strafrechtelijke aansprakelijkheid voor het bedrijf. Met de familie van het slachtoffer werd een minnelijke schikking overeen gekomen en na het stopzetten van de tests in Arizona werden ze opnieuw, op kleinere schaal, opgestart in Pittsburgh.

Vasquez brengt de tijd in afwachting van haar proces thuis door met een enkelband. Ze pleit niet schuldig. Op 11 februari 2021 zou de rechtszaak officieel van start moeten gaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business