Nieuws

Instagram beschuldigd van ongevraagd meekijken via iPhonecamera

Een Amerikaanse gebruiker heeft Instagram voor de rechtbank gedaagd omdat de socialmedia-app zich te pas en te onpas toegang zou verlenen tot de camera’s van iPhones.

Een Amerikaanse vrouw genaamd Brittany Conditi heeft bij de rechtbank van San Francisco een klacht ingediend tegen Instagram voor inbreuk tegen de privacy. Het probleem zou zijn dat de applicatie gebruikers met een iPhone ‘bespiedt’ via de camera. Om Instagram te kunnen gebruiken, moet je de applicatie toegang verlenen tot je camerafuncties. Maar de applicatie zou de camera ook inschakelen zonder dat de gebruikers die tijdens een sessie activeert. Zo houdt Instagram haar gebruikers in de gaten zonder dat ze dat goed en wel beseffen. Dat probleem is intussen wel opgelost.

Dit privacyprobleem werd deze zomer al aangekaart, toen iemand een screenshot deelde waarop te zien was dat Instagram tijdens het browsen de camera activeert. iOS 14 toont je dat namelijk. Facebook deed het probleem toen af als een bug, en verzekerde toen in een reactie aan The Verge dat er geen content wordt opgenomen waarvoor iemand geen toestemming heeft gegeven. Nu gaat het verhaal nog een juridisch staartje krijgen. Facebook wenste geen reactie te geven op de rechtszaak.

https://twitter.com/KevDoy/status/1283987495948914689

Niet de eerste keer

Facebook en klachten over privacy, het is natuurlijk al lang niet meer nieuw. Net als Instagram vraagt ook Facebook toegang tot je camera. Je kan eigenlijk niets anders dan die toestemming te verlenen, of je kan de applicatie niet gebruiken. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Facebook hier al eerder voor in opspraak is gekomen. Vorig jaar nog kwam uit dat Facebook je camera durft te activeren en je te bespieden wanneer je de app gebruikt. De verklaring van Facebook was toen exact dezelfde: het was te wijten aan een bug.

Naast smartphonecamera’s kunnen ook laptopcamera’s misbruikt worden door applicaties om je te monitoren. Cybersecurityexperts raden dan ook vaak aan je camera’s af te plakken met een stukje tape als je ze niet moet gebruiken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business